Obitelj

NA SVOJU SLIKU BOG… STVORI (4.)

Ne postoje pravi muškarci. Postojiš samo ti, jedinstven u svojoj posebnosti Ako gledaš u ono što svijet želi od muškaraca i za muškarce, možeš se samo ‘zdeprimirati’. Znaš li za što te je stvorio Bog? Da, baš tebe koji ovo čitaš

Ne postoje pravi muškarci. Postojiš samo ti, jedinstven u svojoj posebnosti

Foto: Shutterstock


 

 

»…na sliku Božju on ga stvori,
muško i žensko stvori ih.
I blagoslovi ih Bog i reče im:
„Plodite se i množite i napunite zemlju,
i sebi je podložite!“«
Postanak 1,27-28

Postanak 1,27-28

 

Oznaka

Današnji muškarci suočavaju se s oznakom da su, samim time što su se rodili kao muškarci, loši i podložniji zlu. Muškarci su nasilnici, silovatelji, zlostavljači, dok su žene njihove žrtve. Samim time što si rođen kao muškarac upozorava te se da si onaj koji povređuje druge.

A zapravo, muškarčeva bit i svrha je potpuno suprotna. Muškarci duboko u svojem biću osjećaju potrebu da zaštite druge, posebno žene i djecu, nekad čak i od samoga sebe. Biti zaštitnik je uloga koju je Bog utkao u samo biće muškarca. Zato oni svoju ljubav najbolje pokazuju kroz zaštitu, sigurnost, podršku i ohrabrenje. Nasilje i kontrola proizlaze iz straha, a Biblija kaže da u ljubavi nema straha.

Muškarac obgrljuje ženu i djecu svojom zaštitom i podrškom (materijalnom, emocionalnom, duhovnom), dok žena drži djecu u svojem naručju i obasipa ih ljubavlju, poučavanjem i uvidom.

Muškarci čuvaju prostor ženama i djeci kako bi oni mogli rasti u sigurnosti. Muškarci također imaju dar podrške i ohrabrenja. Lako podržavaju žene u njihovim pothvatima jer su često spretniji u praktičnom rješavanju problema i daju im onaj ekstra poticaj kako bi se odvažile skočiti i svoju kreativnost ostvariti.

Njihova logična i racionalna narav daje dobre praktične savjete i primjećuje suštinu u šumi zbivanja.

No kako živimo u palom svijetu, svijetu palih muškaraca i žena, na površinu izbijaju negativne karakteristike, tj. one suprotne od Božjeg zamišljenog plana. Zato je naš zadatak uhvatiti se Boga kako bismo se preobrazili u Božje sinove i kćeri.

Ne vjeruj u laž

Upravo zbog te oznake muškaraca postoje muškarci koji odbijaju svoju muškost jer ne žele biti takvi muškarci, muškarci po primjeru muškosti koji im je bio možda jedini ponuđen tijekom odrastanja. Zbog toga je važno razumjeti da nekad primjeri tzv. tipičnog muškarca zapravo nisu dobri primjeri, već samo socijalno uvjetovani.

Zato postoje muškarci koji sebe teško svrstavaju u tipičnog muškarca svojeg okruženja i možda se čak više identificiraju sa ženama. Okruženje im je govorilo da nisu pravi muškarci jer, npr. ne vole nogomet ni pivo i oni su povjerovali u tu laž. No istina je da ako si rođen kao muškarac, čak i ako se razlikuješ od tzv. tipičnog muškarca koje ti društvo nameće, svejedno si pravi muškarac. (Ovo se odnosi i na žene.)

I upravo kako sam pozvala žene u tekstu namijenjenom njima, tako i ovdje pozivam muškarce da se pogledaju u ogledalo, dobro promotre i pokušaju prihvatiti sebe, svoju muževnost, onakve kakvi jesu, i tijelom i dušom i duhom. I da su stvoreni savršeno baš takvi kakvi jesu.

„Hvala ti, Bože, što si me stvorio muškarcem“

Recite: „Hvala ti, Bože, što si me stvorio muškarcem. Upotrijebit ću sve blagoslove koji iz toga proizlaze na dobrobit čovječanstva!”

Promatrajte pritom što se događa u vašim srcima. Možete li se pogledati ili sklanjate pogled? Možete li izgovoriti te riječi ili postoji neka smetnja? Plače li vam se? (Da, i muškarci ponekad plaču.) Postoji li neki dio vas koji ne možete prihvatiti ili mislite da bi vam život bio kvalitetniji kad biste ga promijenili? Jeste li ikada pomislili da bi vam život bio lakši da ste se rodili kao žena? (Iako je ovaj problem rjeđi kod muškaraca nego žena, vjerujte upoznala sam također i muškarce koji zavide ženama.) Možda ste pomislili kako je ženama lakše jer se od njih ne očekuje da budu toliko uspješne kao što se očekuje od vas. Ili smiju govoriti o svojim osjećajima, a da pritom ne ispadnu slabe? Možda imaju privilegiju da šminkom i uređivanjem prekriju svoje nedostatke? Nitko ih neće osuđivati ako ostanu kod kuće s djecom, dok bi se vama smijali? Ne moraju voljeti nogomet i piti pivo?

Odbacite stereotipe koji vam se nameću i zapitajte svoje srce: Tko sam ja? Kakav sam ja muškarac? Na koji način je Bog pozvao baš mene ovakvog kakav jesam da ostvarim svoj poziv muškarca u ovome svijetu?

Ustani i hodaj

Muškarci se u modernom svijetu često osjećaju kao da su im vezane ruke, što je suprotnoj njihovoj biti stvorenja od akcije i ostvarenja. Ne znaju što im je činiti jer sve što čine moglo bi biti percipirano kao neprihvatljivo ili se plaše neuspjeha i onda prestanu činiti bilo što. No, muškarci su stvorenja od akcije, praktičnog rješavanja problema, djelovanja prema naprijed i prema cilju. Prema tome, prvi korak prihvaćanja svoje muževnosti je izlazak iz stagnacije i kretanje prema naprijed, iz mirovanja i pasivnosti u pokret i akciju, iz straha od neuspjeha u samouvjerenost u svoje sposobnosti. Zato ako želiš vratiti svoju moć, ustani i počni nešto raditi! Bilo što! Ne osvrći se što drugi rade, što žene rade ili bi trebale raditi, već što TI radiš – i urodit će plodom! Ustani i hodaj, rekao je Isus uzetom.

Svijet te treba

Muškarci gladuju za poštovanjem (ljubav i poštovanje), a poštovanje se najlakše stječe pokretanjem ustajalosti i pretvaranjem u djelovanje! Poštovanje je pripadak koji dolazi automatski s vašim kretanjem prema zacrtanom cilju i ostvarenjem tog cilja. Ako mi ne vjerujete, pokušajte!

Mislite da vas ovaj svijet više ne treba? Da žene odjednom žele preuzeti sve pozicije, biti najbolje u svemu, pobijediti vas, dokazati da su sposobnije, obrnuti stolove? Zbunjeni ste jer više ne znate što vam je činiti pa odustajete?

Ovaj svijet vas je od samog početka trebao i treba vas i dalje. Došlo je vrijeme da stupite u svoju izvornu muževnost, da odbacite neuspješne modele i usvojite novi model – Božji model. Otpustite strah i počnite djelovati iz Božje ljubavi i postat ćete moćni sinovi Božji, vođe za kojima ovaj svijet (a i mi žene) vapi.

Ne postoje PRAVE žene. Postojiš samo ti, jedinstvena u svojoj posebnosti!

Autorica: Vedrana Čolić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh