Osobni razvoj

NE POSTATI SLUGA VREMENU Kako zaštititi svoj duh od požurivanja i stresa

Foto: Shutterstock


 

Adrenalin ima svoje mjesto. On je dobar i koristan sve dok ne prolazi našim tijelima nekoliko puta na dan samo zato što nekoliko minuta kasnimo. Bog nije zamislio da naša tijela tako žive i funkcioniraju u takvome stanju.

Priroda je još bolji primjer. Razmislite o gepardu – najbržoj životinji koju je Bog stvorio. Gepard se kreće brzo, ali skladno. On brzo trči jer to želi. On je moćan i promišljen. Brz, ali ne užurban. Hitar, ali ne srlja. Mi možemo biti poput geparda.

Iako se brzo kreće, nikamo ne ide, trčeći u krug, zabrinuta zbog smrti. Ne brinemo li se i mi zbog iste stvari ako nas vrijeme brine? Što sve možemo ugurati i postići i imati i biti i učiniti prije negoli umremo?

Ne želimo biti poput kokoši koja trčkara odrezane glave! I ona se brzo kreće, ali njezina je motivacija drugačija. Uplašena je i kompulzivno se kreće. Iako se brzo kreće, nikamo ne ide, trčeći u krug, zabrinuta zbog smrti. Ne brinemo li se i mi zbog iste stvari ako nas vrijeme brine? Što sve možemo ugurati i postići i imati i biti i učiniti prije negoli umremo?

Važno je naučiti kako možemo zaštititi svoj duh od požurivanja koje u naše tijelo oslobađa hormon kortizol. Cilj je održati Isusa na mjestu Gospodara svoga života i ne postati sluga vremenu

Trebamo održavati bezvremensku perspektivu u svijetu koji je pod kontrolom vremena. Važno je naučiti kako možemo zaštititi svoj duh od požurivanja koje u naše tijelo oslobađa hormon kortizol. Cilj je održati Isusa na mjestu Gospodara svoga života i ne postati sluga vremenu. (…)

 

Iz knjige „Svakodnevni anđeli” autorâ Charity Virkler Kayembe i Joea Brocka. Možete ju kupiti ovdje. Dopuštenje izdavača Vinograd d.o.o. za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh