Osobni razvoj

POTICAJ

Ne muči se svojom neuspješnom prošlošću Bog je velemajstor i ne pravi stvari koje se bacaju. Ako Bog što napravi, onda to napravi veoma dobro! S obzirom na to da je i tebe stvorio Bog, onda znači da ti još samo nisi uspio otkriti u sebi savršenost koju posjeduješ

Foto: Unsplash, Caroline Veronez

 

Ne boj se svoje prošlosti. Mogao bih vam ispričati o još puno neuspjelih događaja iz svoje prošlosti: ne znam skijati, ne znam se klizati na ledu, ne znam plivati, ne znam voziti automobil i ne znam raditi još puno drugih stvari – i slava ti zbog toga, Gospodine! Znam samo da znam moliti i čitati Bibliju, i to mi je više nego dovoljno.

…možda ne znaš raditi mnogo stvari, ali umjesto da misliš da si nesposoban, reci radije Bogu: „Slava ti, Gospodine, jer ne znam raditi mnogo stvari, jer to znači da postoji takva stvar, koju znam raditi.“

Kod tebe također može biti slična situacija – možda ne znaš raditi mnogo stvari, ali umjesto da misliš da si nesposoban, reci radije Bogu: „Slava ti, Gospodine, jer ne znam raditi mnogo stvari, jer to znači da postoji takva stvar, koju znam raditi.“

Bog je velemajstor i ne pravi stvari koje se bacaju. Ako Bog što napravi, onda to napravi veoma dobro! S obzirom na to da je i tebe stvorio Bog, onda znači da ti još samo nisi uspio otkriti u sebi savršenost koju posjeduješ.

Ne znaš koja je to stvar? Možda je još nisi otkrio u sebi. Ne muči se svojom neuspješnom prošlošću i nemoj se bojati samog sebe. Izmislio te Bog upravo takva kakav jesi. A Bog, kada izmisli nešto, on to ne napravi loše! Bog je velemajstor i ne pravi stvari koje se bacaju. Ako Bog što napravi, onda to napravi veoma dobro! S obzirom na to da je i tebe stvorio Bog, onda znači da ti još samo nisi uspio otkriti u sebi savršenost koju posjeduješ.

Bolje je biti svoj, negoli glumiti koga drugoga

Sve te slabosti i nesavršenosti potrebne su ti u životu, da slučajno ne bi bio pokvaren u svojem pozivu. Ja se ne snalazim u mnogim stvarima i dobro je da se ne snalazim, jer kad bih se u njima snalazio, bio bih loš svećenik. Možda i jesam loš svećenik, ne znam – ali sa sigurnošću znam da bih bio još gori nego sada. Kada ne prihvaćamo cijelu istinu o sebi, tada činimo sebi nažao i ranjavamo se amputirajući taj teški dio istine o sebi. Glumimo pred drugima da smo plemeniti, pobožni, skromni, pošteni, karizmatični, visoko obrazovani – sve to radimo da bismo zadobili poštovanje i sakrili pred sobom svoje utvare i sablasti iz prošlosti. To je sklizak put. Bolje je biti svoj, negoli glumiti koga drugoga.

Tko spava na podu, ne može pasti s kauča

Razumiješ li to što pišem? Tko spava na podu, ne može pasti s kauča. Budi zadovoljan svojim životom, kakav god on bio – bolje da si malen, nego da se penješ previsoko. Znate li što jedino može učiniti u životu čovjek koji visi sa stropa? Samo jednu stvar može učiniti: može pasti. Dugo ondje neće izdržati, mora pasti, a onaj tko je na podu, može samo ustati na noge.

Iz knjige „Od Duha do uha“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh