Osobni razvoj

ŽIVOT U SVJETLU

Ne možemo biti u zajedništvu s Bogom ako nismo u zajedništvu s bližnjima Ovo moramo jasno razumjeti jer se to ne odnosi samo na naš odnos s Bogom nego i na naš odnos s bližnjima…

Ne možemo biti u zajedništvu s Bogom ako nismo u zajedništvu s bližnjima

„Ali ako u svjetlu živimo, kao što je on u svjetlu, u zajednici smo jedan s drugim, i krv nas njegova Sina, Isusa, čisti od svakoga grijeha” (1 Iv 1,7).


Mnogi navode posljednji dio ovoga retka: „Krv nas njegova Sina, Isusa, čisti od svakoga grijeha”. Ali to nije ispravno tako citirati. Jer Krv Isusova čisti jedino one koji ispunjavaju uvjet spomenut u prvom dijelu toga retka – one koji žive u svjetlu.

Dopustite mi da upotrijebim ilustraciju. Recimo da je svuda oko mene mrak. Doći k svjetlu znači da se moram otkriti. Ako mi je košulja prljava, to će biti vidljivo. Svjetlo jedino otkriva činjenicu da je moja košulja prljava. To znači biti iskren u vezi s onim što vidim u sebi, umjesto da to skrivam. To je osnovno značenje dolaska k svjetlu.

To moramo jasno razumjeti jer se to ne odnosi samo na naš odnos s Bogom nego i na naš odnos s bližnjima.

U kršćanstvu postoji vertikalan odnos s Bogom i horizontalan odnos s bližnjim. Ne možemo imati jedno bez drugoga. Ne možemo biti u zajedništvu s Bogom ako nismo u zajedništvu s bližnjima.

„Ako netko tvrdi: ‘Ljubim Boga’, a mrzi svoga brata, lažac je” (1 Iv 4,20). Ako doista ljubimo Boga, i svoga ćemo brata ljubiti.

Izvor: časopis „Put života” (časopis za dublji duhovni život. Izlazi jednom mjesečno i besplatan je. Čitatelji ga mogu naručiti putem telefona, poštom i elektroničkom poštom.)

Put života, Ilica 200, Zagreb; 01/370-7628; [email protected].

Link na izvorni tekst

Autor: Zac Poonen

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh