Ljubav i poštovanje

5 MINUTA ZA BRAK I OBITELJ

Ne mogu više trpjeti tu nepravdu i ne mogu to oprostiti!

RAZMATRANJE I MOLITVA

„Ne, ne mogu više, previše je sve ovo. Ponekad je moj supružnik nemoguć i nepravedan. Koliko puta iznova i iznova griješi, pa što da više činim, gdje je granica? Moram li ja sve to trpjeti?! Zašto se ponaša tako? Zašto, dok je po njegovu/njezinu, onda je sve u redu, a čim ja nešto kažem, odmah je problem? Ne razumijem! Iznova i iznova, loše i grube riječi, tereti, omalovažavanja, jednostavno nemam više ni snage ni volje. Ne mogu više trpjeti tu nepravdu i ne mogu to oprostiti!“

Isus mi govori da ako moja pravednost ne bude veća od pravednosti farizeja da neću ući u Kraljevstvo Nebesko (Mt 5,20).

Isus zna tvoje rane, Isus zna tvoju povrijeđenost, Isus želi da mu to predaš, želi da ne živiš u laži, već da svaki, baš svaki dan provodiš u Božjoj Riječi, da te Istina vodi i da imaš snagu, da te ne vode rane, da te sotona ne vara i, ono najbitnije, što je suprotno farizejstvu, da budeš milosrdan/milosrdna. Ako ti je život ugrožen na bilo koji način, recimo ako te supružnik ugrožava fizički, ako te zlostavlja na bilo koji način, tvoja je dužnost reagirati. U takvim slučajevima često je poželjno i maknuti se od supružnika na određeno vrijeme. Isus me ovdje također upozorava da ne osuđujem supružnika, ta i ja sam/sama u isto vrijeme tražim oprost i pravednost za sebe.

Kakva je tvoja pravednost, imaš li milosrđa i trudiš li se uopće oko pomirenja?

Ponašam li se kao farizeji, koji su pričali o Bogu ljubavi, a ispod Križa su puni gorčine, zamjeranja, podrugivanja, ljutnje, arogancije gledali Čovjeka kako pati i umire na Križu? Radim li ja to svome supružniku? Zanima li me uopće zašto on/ona tako reagira? Idem li s tim stavom i takvim srcem na Svetu Misu, u molitvu a onda se čudim zašto Bog ne odgovara? Koliko često se zatvorim, podignem zid, odbacim supružnika i odem na Misu tražeći Božji blagoslov? Mislim li da je to pravedno? Isus mi kaže da ako brat [supružnik] ima nešto protiv mene, da ostavim dar pred žrtvenikom i prvo se izmirim s bratom [supružnikom] i onda dođem k Njemu (Mt 5,23-24). Kako postupam? Koliko puta sam pomislio/pomislila nešto poput: „Bolje da ga/je nema u mojem životu, sve bi bilo lakše!“ Jesam li svjestan/svjesna da time sam sebe predajem sudu? (Mt 5,21) Ali mislim si: „Ja ne mogu, preteško je, ne znam što učiniti.“ Koliko tražiš Istinu u Božjoj Riječi? Koliko sati provedeš u razmišljanju, zamjeranju, osuđivanju, „gruntanju“ o tome kakav je supružnik, kako je nepravedno to što on/ona čini i slično, a koliko si vremena proveo/provela u Božjoj Riječi tražeći odgovor i Snagu? Isus zna da nije lako oprostiti, zna tvoje rane, Njegova volja NIJE da patiš, svatko tko ti govori drugačije LAŽE! Nepraštanjem gubiš mir, sklad s Bogom i sklad sa samim sobom. Praštanje je odluka, ne osjećaj. Ostaješ li u zlopamćenju, optuživanju, „ubijanju“ drugih [supružnika/djece] (Mt 5,21), a istovremeno tražiš uslišanje od Boga? Kakva je tvoja pravednost, imaš li milosrđa i trudiš li se uopće oko pomirenja? Bez Isusa i Božje Riječi to nećeš uspjeti, nema šanse! Nije problem što ne možeš, trebaš doći slab/slaba, kao David protiv Golijata! Kakva je tvoja pravednost? Želiš li biti sličan/slična Bogu i praštati kao što On oprašta tebi, uvijek i beskonačno? Želiš li moći moliti i onda kad se osjećaš ranjeno? Želiš li reći poput Isusa: „Oprosti mu/joj, jer ne zna što čini“? Je li ti srce otvrdnulo?

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Kajem se, Gospodine, za svaku lošu misao prema supružniku, djeci, roditeljima, drugim ljudima. Odlučujem svim srcem, u tvoje Ime, Isuse, oprostiti svima koji su me povrijedili, jer želim biti slobodan/slobodna. Predajem ti svaki dio svoga srca, svaku tvrdoću svoga srca. Iscijeli moje srce, daj mi novo srce, srce od mesa, stvori mi milosrdno srce. Učini me novim čovjekom, novim supružnikom, koji će moliti, biti u Božjoj Riječi i boriti se s tobom, Isuse, za svoj brak i svoju obitelj. Isuse, želim biti pravedan/pravedna kao što si ti pravedan i želim spasiti svoj Život. Blagoslovi i spasi moga supružnika, djecu, bližnje. O Isuse, daj da te volim svim srcem!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh