Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

‘Ne dajte svetinje psima’: Pitali su me jesam li raspoložen dopustiti jednoj djevojčici da primi Prvu Pričest bez vjeronaučne priprave Svećenici ne upravljaju stvarima ovoga svijeta, već nadnaravnim stvarnostima

Foto: Unsplash, Maya Reagan

 

„Ne dajte svetinje psima“, zapovijeda nam Gospodin. To je zapovijed koju Isus Krist prije svega upućuje kleru. Mi svećenici smo upravitelji nadnaravnog bogatstva kojeg je Isus povjerio nama svećenicima. Mi svećenici imamo veliku povlasticu, ali i veliku odgovornost pred Gospodinom. Često mi kažu: „Danas se diploma daje i psima i svinjama.“ U biblijskom svijetu pas i svinja se smatraju nečistim životinjama. Pas jede svoju bljuvotinu, a svinja se voli valjati u smeću. Često se događa da neki svećenici daju ili provode sakramente osobama koje ne znaju ni tko ih je stvorio. Nadam se da to ne čine zbog velikodušnih nagrada, već samo iz duha površnosti.

…moram reći da još uvijek ima svećenika koji dijele sakramente osobama bez prikladne teološke i duhovne priprave

Prije mnogo godina jedna osoba iz vrha Camorre je poslala jednog svog prijatelja da me pita jesam li raspoložen dopustiti jednoj njegovoj kćeri da primi Prvu Pričest bez vjeronaučne priprave, naravno, za veliku nagradu. Moj odgovor je odmah bio negativan. Nakon par mjeseci sam saznao da je djevojčica primila Prvu Pričest u nekoj drugoj župi.
U prvotnoj je Crkvi priprava za primanje nekog Sakramenta bila ozbiljna i duga. Zato je prvotna Crkva bila ispunjena kršćanima koji su imali moć Duha da privlače pogane ka Kristovom spasenju. Broj spašenih je jako brzo rastao i množio se.
Nakon Drugog Vatikanskog Koncila Crkva je postala ozbiljnija, zahtjevnija i selektivnija u davanju Sakramenata onima koji ih traže. Ali moram reći da još uvijek ima svećenika koji dijele sakramente osobama bez prikladne teološke i duhovne priprave. Mladići se rede za svećenike samo zato što su završili teologiju, bez obzira na njihovu razinu duhovnosti. Mladi koji dolaze pred oltar bez spoznaje o kršćanskom braku. Ljudi koji idu primiti Pričest s nutarnjim stanjem koje nije po Isusovoj namisli i srcu.

Svećenici ne upravljaju stvarima ovoga svijeta, već nadnaravnim stvarnostima.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme; Book.hr

Preporuka iz biblioteke Figulus: Pastiri. Knjiga koju bi svaki župljanin trebao pokloniti svome župniku autora Paola Curtaza.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh