Josip Lončar

NIŠTA NEVAŽNO

Ne bacajte vjerski tisak, blagoslov je naći što su nekad pisali naši vrsni teolozi – o mnogočemu što se današnji ne usude ni progovoriti Mnoge je dobra knjiga vratila na pravi put, i mnogi su tek po knjigama razumjeli svoju vjeru. Dobra vjerska biblioteka, sačinjena od Biblije, katekizma, papinskih enciklika, vjerskih časopisa, duhovnih knjiga, ali i audio i videosadržaja, jedna je od najboljih investicija za obitelj...

book 69 časopis

Foto: Book

 

Strah od napretka

Ovih sam dana pregledavao stare brojeve Veritasa. U našoj se obitelj oduvijek pretplaćivalo na vjerski tisak i časopisi se nikad nisu bacali, nego smo ih čuvali kako bi ih mogle čitati i sljedeće generacije. Zaista je blagoslov čitati misli naših sad već pokojnih ili umirovljenih vrsnih teologa; pisali su o mnogočemu o čemu se današnji, iz raznoraznih razloga, ne usude ni progovoriti.

O onome što je pisao apostol Petar i što je govorio u Djelima apostolskim, današnji teolozi ne žele ni razmišljati.

Često se govori i piše o tome da tehnološki razvoj društva napreduje u posljednje vrijeme silnom brzinom i mnogi u tom razvoju vide skori svršetak svijeta. Boje se da će se proizvesti snažna oružja čija se uporaba neće moći kontrolirati. Silno „napreduje“ i moral društva, i u njem se više gotovo ništa ne smatra nemoralnim. No, osobno me najviše zabrinjava teološki napredak. U komentarima Pavlovih poslanica u jednome našem izdanju Biblije, pisac komentara žali što se Pavao zadržao na takozvanoj obraćeničkoj teologiji i nije dublje zalazio u teološka promišljanja. O onome što je pisao apostol Petar i što je govorio u Djelima apostolskim, današnji teolozi ne žele ni razmišljati.

Teologija koja govori o vizijama, snovima i proroštvima – kojima apostol Petar, prvi papa, započinje prvu propovijed Crkve – danas više ne postoji i u takvo što gotovo nitko (od teologâ; laici itekako vjeruju) ne vjeruje

On vjerojatno nije ni stigao do obraćeničke teologije. Ako ne vjerujete – pročitajte Petrove poslanice i njegov govor na Pedesetnicu. Teologija koja govori o vizijama, snovima i proroštvima – kojima apostol Petar, prvi papa, započinje prvu propovijed Crkve – danas više ne postoji i u takvo što gotovo nitko (od teologâ; laici itekako vjeruju) ne vjeruje.

O paklu i đavlu se više niti govori niti piše, demonologija se na teološkim studijima ne spominje, mnogi teolozi uopće ne spominju magiju, uroke, vračanja, prokletstva

Današnja je teologija toliko napredovala da mnogi teolozi više ne mogu prihvatiti mnoge osnovne biblijske istine. O paklu i đavlu se više niti govori niti piše, demonologija se na teološkim studijima ne spominje, mnogi teolozi uopće ne spominju magiju, uroke, vračanja, prokletstva – osim kada nas uvjeravaju da ne trebamo vjerovati u to. Grijeh se više ne napada s ambona crkava a opće je prihvaćena činjenica da je domet laika evangelizatora, koji laici ne bi trebali prijeći (bez posebnih dozvola), da lijepo i pristojno žive i tako svjedoče svoju vjeru.

Čini mi se, dakle, da se od svih napredaka trebamo najviše bojati toga teološkog.

Stari vjerski tisak – pravo blago

Potičem čitatelje da potraže svoje vjerske časopise koje su pohranili negdje na tavanu, da ih prolistaju te nam pošalju članke koji govore o nečemu o čemu današnji časopisi šute ili o čemu govore drukčije

Za ovaj broj Booka, nasumce sam odabrao dva članka iz Veritasa starog preko trideset godina. Potičem čitatelje da potraže svoje vjerske časopise koje su pohranili negdje na tavanu, da ih prolistaju te nam pošalju članke koji govore o nečemu o čemu današnji časopisi šute ili o čemu govore drukčije. Ne trebate ih nužno prepisivati. Dovoljno je mobitelom fotografirati tekst i poslati ga e-mailom u naše uredništvo.

Današnji mladi gotovo i nisu čuli za fra Celestina Tomića, Yvesa Ivonidesa te za mnoge druge hrvatske i strane bisere teologije – a koliko blago mogu pronaći kod njih!

U našoj su se obitelji kupovale vjerske knjige i one su još uvijek na našim policama, uvijek spremne da ih netko od naših ukućana, rodbine ili prijatelja uzme u ruke i pročita u „pravi trenutak“. Bog nas potiče da čitamo njegovu Riječ, najprije u Bibliji, a onda i u tumačenjima onih koje je njegov Duh nadahnjivao da pišu. Današnji mladi gotovo i nisu čuli za fra Celestina Tomića, Yvesa Ivonidesa te za mnoge druge hrvatske i strane bisere teologije – a koliko blago mogu pronaći kod njih! Kad odlučite kupiti dobru vjersku knjigu, ni sami ne možete pretpostaviti kojem će od vaših ukućana i kada obogatiti život a možda i učiniti mnogo više nego što možemo zamisliti.

Mnoge je dobra knjiga vratila na pravi put, i mnogi su tek po knjigama razumjeli svoju vjeru. Dobra vjerska biblioteka, sačinjena od Biblije, katekizma, papinskih enciklika, vjerskih časopisa, duhovnih knjiga, ali i audio i videosadržaja, jedna je od najboljih investicija za obitelj; a možete ju opskrbiti za relativno malo novca.
Nalazimo se u kolovozu, mjesecu svetaca, Marijinu mjesecu, u kojemu trebamo po njihovu primjeru života provjeriti u što danas vjerujemo.

Laička evangelizacija i kanonsko pravo

Vjerojatno ste u prošlome broju zamijetili što kanonsko pravo govori o laičkoj evangelizaciji. Dobro pročitajte svaku riječ i usporedite ju s riječima kojima se to tumači u praksi. Taj ćemo tekst objavljivati dok svi ne shvate koliko smo se udaljili od Biblije, od nauka Crkve i od crkvenih zakona, ili možda, bolje rečeno, koliko nas je od svega toga udaljila moderna teologija.
Ako tako nastavimo, naši će vjernici i dalje morati po molitvenu pomoć ići u pravoslavne samostane, kod protestanata a, što je najgore, mnogi odlaze onamo kamo nikako ne bi trebali – vračarima.
Uz sve to, imamo i papu koji svojim govorom i djelima pokazuje na pravi put. No, i on je za moderne potpuno neprihvatljiv i jedva čekaju da dođe netko moderniji koji „promišlja malo dublje“.

Dakle, pozivam vas da čitate stare tekstove i šaljete nam svoje priloge. Želim vam blagoslovljeno čitanje!

Glavni urednik, Josip Lončar

Ovo je uvodnik 56. broja Booka (za kolovoz 2014.) Nadamo se da ćete, potaknuti ovim tekstom, potražiti svoje stare vjerske časopise, knjige… Bar malo pročitati, i pospremiti ponovno – za buduće generacije. Ako što zanimljivo pronađete, ponuda vrijedi i danas – slobodno nam pošaljite. 

NOVI BROJ BOOKA

Svoj primjerak Booka nabavite na kioscima Tiska ili se pretplatite (ovdje).

Ne možeš si priuštiti pretplatu?! Ili bi ju htio pokloniti onome tko si ju ne može priuštiti?! Javi nam se!  +385 95/388-6131 ili e-mailom na: [email protected]

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh