Poučne priče

POSTATI ČOVJEK

NAUČITI ONO NAJVAŽNIJE Sve njegovo znanje nije mu ništa koristilo jer nije naučio prvu i osnovnu stvar… Otkad se dijete rodi učimo ga kako da preživi u ovom svijetu, kako da postane snažno, kako da se bori za sebe... Ali ako ga ne učimo ono osnovno, onda mu sve to znanje i vještine neće ništa koristiti...

BRUNO FERRERO, ČOVJEK, ZNANJE, VJEŠTINE, UMIJEĆE, ŽIVOT, SVIJET

Foto: Shutterstock

 

U vrijeme kamenih dvoraca i hrabrih ratnika u željeznim oklopima, neki je nadareni mladić započeo naukovanje svladavajući vrlo brzo vještine svoga zanata. Okretno je baratao kliještima i obrađivao željezo na nakovnju, a izvrsno se služio kovačkim mijehom. Bio je tako vješt da je kovao mačeve savršenih oblika s tankim, ali čvrstim oštricama otpornima na sve udarce, izrađivao je velike svijećnjake s tisuću ukrasnih pojedinosti i teška ulazna vrata.

Kad je završio naukovanje, dobio je posao u kraljevskoj radionici.

Sve njegovo umijeće nije mu, međutim, ništa koristilo, jer nije naučio prvu i osnovnu stvar…

Sve njegovo umijeće nije mu, međutim, ništa koristilo, jer nije naučio prvu i osnovnu stvar: upotrebu kresiva za paljenje vatre, a bez toga nije mogao ništa načiniti.

Neupitno je da naša djeca moraju naučiti neka umijeća (moraju znati čitati, plivati, služiti se računalom…), moraju se pripremati za život u trećem tisućljeću. Ali ako im ne ponudimo ništa više, ako im uskratimo ono duhovno, onda ih učimo samo umijeću preživljavanja, koje neće imati svoje središte. U nekim kulturama otkriva se upravo to duhovno središte i naziva ga se jednostavno: učenje kako se postaje čovjek.

 

Bruno Ferrero

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh