Josip Lončar

NIŠTA NEVAŽNO

Upozorenje čitateljima Biblije

Kada čitaš Bibliju, nemoj se opterećivati time koliko ćeš razumjeti, upamtiti i naučiti. Biblija ne služi tomu. Čitaj pozorno, promatrajući ono što čitaš. Razmišljaj o onomu što si pročitao, pokušaj si to približiti u mašti, pokušaj iskusiti Riječ u vlastitom srcu; pusti neka ona dotakne tvoje najdublje osjećaje. Ne žuri. Ne budi lakom za znanjem. Ne opterećuj se pokušavajući pronaći neko skriveno značenje. Ne trudi se učiti o Bogu, već se trudi upoznati ga.


Smisao čitanja Biblije nije u stjecanju znanja, već u slušanju i promatranju Boga. To je nešto što nas nikako ne može ostaviti ravnodušnima, to je nešto što polako, ali sigurno, mijenja.

Nije strašno ako nisi postao stručnjak za Bibliju čitajući ju, strašno je ako te Riječ Božja nije promijenila u čovjeka sličnijeg Isusu.

Osnovni je uvjet koji trebaš zadovoljiti, da bi tvoje čitanje Biblije bilo plodonosno, taj da iskreno želiš napredovati u vjeri, ufanju i ljubavi prema Bogu, i ljubavi prema čovjeku.

Ako poželiš na taj način čitati Bibliju protiv tebe će biti tvoj najveći grijeh – oholost, koji će ti sugerirati da si dovoljno dobar, da se ne trebaš opterećivati Božjom riječju, da ti znaš i više nego što trebaš znati, da se trebaš posvetiti molitvi koja će mijenjati druge. Tvoja će ti oholost pronaći nebrojeni broj izgovora da ne pristupiš Bibliji kao živoj Božjoj riječi, koja te može učiniti Božjim prijateljem.

Oholi govore, a ponizni slušaju. To itekako vrijedi i za molitvu, tj. za naš osobni odnos s Bogom. Odnos slušanja i govorenja često je proporcionalan odnosu poniznosti i oholosti.

Razmisli. Možda je vrijeme za promjenu.

Josip Lončar; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

  • 676
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh