Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Naša komunikacija, jednostavan razgovor tako se često pretvori u nešto što nas frustrira, povrijedi

RAZMATRANJE I MOLITVA

Naša komunikacija – nastojanje da izrazimo jedno drugome što želimo, što nam treba, što nam smeta, ili jednostavan razgovor – tako se često pretvori u nešto što nas frustrira, povrijedi. Prečesto steknem dojam da mom supružniku nije stalo i kako je njemu/njoj bitno samo da budu ispunjeni njegove/njezine želje i prohtjevi. Iako komunikacija postoji, prečesto nam nedostaje razumijevanja. I to nas silno frustrira, do te mjere da ponekad izgubimo volju za sve. S jedne strane, među nama često ne samo da nema razumijevanja već je i komunikacija apsolutno zanemarena i osjećamo kao da više ne možemo zajedno prolaziti kroz određene situacije; kao da niti nema smisla nešto započeti jer ćemo se opet posvađati. A s druge strane, silno trebamo jedno drugo; u dubini srca ne želimo biti u takvom stanju, ali ne vidimo izlaz.

Je li je moguće da kao muškarac i žena komuniciramo na drugačiji način? Je li je moguće da su naši „materinji jezici“ kao muškarca i žene potpuno drugačiji? Bog nas je s razlogom stvorio drugačije.

Kakav je ton moga glasa?

Što ako ja tvrdim, previše, da sam siguran/sigurna što je moj supružnik htio reći, iako ga/ju ne saslušam do kraja? Koliko slušam, a koliko objašnjavam? (Jk 1,19) Dajem li supružniku priliku da kaže do kraja što želi? Upadam li mu/joj u riječ i dovršavam misao, jer kao „znam“ što on/ona misli i što želi reći? Kakav je ton moga glasa?

Duše Sveti, pomozi mi da naučim i shvatim „jezik“ svoga supružnika, koji je Božjom kreacijom drugačiji od mojega. Daj mi da shvatim: kada u takvim situacijama govorim tim jezikom, kada više slušam kako bih shvatio/shvatila, a manje dokazujem, tako iskazujem i ljubav i poštovanje, tako supružnik shvati da ga/ju razumijem i to umiri njegov/njezin duh. I daj da shvatim da samo tako možemo ispravno komunicirati, da se samo tako možemo razumjeti. I kad mislim da ne možemo komunicirati, želim zastati, ispričati se i dati priliku supružniku, ali i sebi. U tome je neizmjerna snaga. Pomozi nam, Isuse!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Mi ljudi općenito imamo problem sa slušanjem drugih. Ne znamo slušati, već se automatski branimo govorom da ostvarimo svoje. Ako dopustimo supružniku da više izrazi što mu smeta, pomažemo sebi da shvatimo što treba popraviti da djelujemo drugačije.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh