Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Naš bi brak bio puno bolji samo da možemo bolje komunicirati, samo da nemamo problema s novcem, s intimnim odnosima, s djecom…

RAZMATRANJE I MOLITVA

Naš bi brak bio puno bolji samo da možemo bolje komunicirati, samo da nemamo problema s novcem, s intimnim odnosima, s djecom… Zbog toga naš brak ne „štima“.

O Bože, zar sam toliko slijep/a, zar sam zaista povjerovao/la da nas to razjedinjuje? Da, imamo problema na raznim područjima, no želim shvatiti da su to sve simptomi, a da je glavni razlog problema u braku neiskazivanje ljubavi i poštovanja, osjećaj da nismo voljeni i poštovani i ružni ton kada o tim problemima razgovaramo. Razmišljam li uopće kako će ono što namjeravam reći zvučati mome supružniku ili ga namjerno „kažnjavam“, a onda time i sama/u sebe, iako ću bez problema za sve optužiti njega/nju? Recimo, supruga potroši previše novca; kako ću ja kao suprug reagirati? Hoću li reći: „Je li si ti normalna, pokušavamo uštedjeti, a ti trošiš bez veze?!“ Ona klone i ode i zaključi: „Nikada nismo mogli razgovarati o novcu“. Ne, krivo! Zar kao muškarac ne vidiš što si upravo učinio?

Isuse, trebamo tvoju mudrost, trebamo tvoje znanje

A ako sa suprugom konstantno razgovaraš takvim tonom, kako će se ona osjećati? Nevoljeno! I onda su financije krive zbog toga što ne možete komunicirati? Ne, negativan odnos bez ljubavi učinio ju je potištenom. Razumljivo je da si kao suprug zabrinut, štedljiv, možda i bolje upravljaš novcem, ali supruga to ne može čuti i/ili prihvatiti zbog grubog načina na koji to pokušavaš objasniti. Ili, svjesno, jer znaš da je pogriješila, kažnjavaš njene pogreške, umjesto da joj pomogneš? I misliš da je isključivo supruga za sve kriva? Kako želiš djelovati?

Daj da vidimo gdje griješimo i daj nam snage da to možemo popraviti

Također izuzetno je osjetljivo i područje seksualnosti. Muškarci su stvoreni tako da im je spolni odnos daleko bitniji nego ženama. Zato kada supruga kaže nešto poput: „Samo misliš na seks! Zar ne možemo malo izmjenjivati nježnost bez seksa?! Baš si kao životinja!“, time ona svoga supruga „označi“. Možda pri tome i pretjeruje u glasu, u svojoj namjeri, iako se njoj to tako ne čini. Tada on klone duhom pa onda dva dana ne razgovara s njom. A supruzi nije jasno u čemu je problem. U suštini nije problem u seksu, nego u tome što ga jedina osoba koju on treba na takav način, odbaci, i to bez poštovanja. Žena se želi povezati sa svojim muškarcem, želi razgovarati. No, često se suprug zatvori, ne želi razgovarati i supruga tada misli da on nema ljubavi, da ne zna biti intiman. A ne padne joj na pamet da je izrazila nepoštovanje, nečime mu poručila da bi on ipak trebao razumjeti njezino srce, dok u isto vrijeme ona ne pokušava shvatiti njega.

Isuse, trebamo tvoju mudrost, trebamo tvoje znanje. Daj da više shvaćamo svoje postupke, da shvatimo kako krivim postupcima samo odmažemo jedno drugome i svome braku. Daj da vidimo gdje griješimo i daj nam snage da to možemo popraviti.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Želim više razmišljati kako će ono što namjeravam reći zvučati mome supružniku.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh