Brak i odnosi

VRUĆE TEME BRAKA

Naputak iz Poslanice Efežanima kako podrediti brak Božjem svetom poretku „Vođa napada“ (suprug) uvijek je uspješan ako ima ženu koja dobro igra!

Foto: Pixabay


 

Neprijatelj zna: ako uspije unijeti dovoljno nemira i mržnje u srca muževa i ženâ, uspjet će ugasiti svjetlost koju obitelj može predstavljati u ovom svijetu prepunom grijeha. Tako Sotona često uspijeva u svojim nastojanjima da umanji djelotvornost Kraljevstva Božjeg. I to je razlog njegove devijantne prisutnosti u trenutcima poput nedjeljnih susreta s Bogom!

…ako nismo usklađeni s Njegovim planovima, nikada nećemo okusiti radost spoznavanja našega „višeg cilja“ kao para

Mi smo, na sreću, dobili mudar savjet od mnogih starijih parova, naših prijatelja, stoga smo vrlo rano naučili da Sotona zaista nastoji brakove učiniti beskorisnima i neuspješnima. Zato smo se oboje složili da se trebamo podrediti slici zajedništva koju je Bog predodredio za nas. Bili smo svjesni sljedeće činjenice: ako nismo usklađeni s Njegovim planovima, nikada nećemo okusiti radost spoznavanja našega „višeg cilja“ kao para. Iako smo znali kako je potpuno biblijski da supružnici surađuju u stvaranju života te uživaju u zajedničkom životu, htjeli smo saznati što još možemo učiniti na tom polju. Htjeli smo postati duhovna sila, dovoljno moćna da pobijedi tamu koja nas okružuje; sila koja naposljetku može druge dovesti Kristovu svjetlu jer nas ono obasjava onako kako se opisuje u Psalmu četvrtom: Mnogi govore: „Tko će nam pokazati sreću?“ Obasjaj nas, Jahve, svjetlom svoga lica! (Ps 4,6)

Dok smo u Bibliji tražili uputu za uspostavljanje djelotvornoga duhovnog vodstva u našem braku, pronašli smo poznati naputak iz Poslanice Efežanima:

Podložni budite jedni drugima u strahu Kristovu! Žene svojim muževima kao Gospodinu! Jer muž je glava žene kao i Krist Glava Crkve – On, Spasitelj Tijela. Pa kao što se Crkva podlaže Kristu, tako i žene muževima u svemu!
Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju da je posveti, očistivši je kupelji vode uz riječ te sebi predvede Crkvu slavnu, bez ljage i nabora ili čega takva, nego da bude sveta i bez mane. Tako treba da i muževi ljube svoje žene kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi.
(Ef 5,22-28)

Svoje smo kasne tinejdžerske godine te rane dvadesete proživjeli u društvu u kojem je čovjek sâm sebi bio najvažniji pa je ovaj odlomak Poslanice Efežanima bio izazov za naše mlade, neovisne osobnosti. Kao mladi bračni par molili smo da se podredimo Božjem svetom poretku u kojem je suprug glava kuće a supruga podupire njegovo vodstvo. Iskreno, nije bilo lako prilagoditi se tome.

Naš poznanik, već stariji suprug koji je oduvijek bio obožavatelj Tennessee Volunteersa, usporedio je dobar brak s četiri člana bejzbolske momčadi.

Priznajemo da smo kao bračni par srednjih sedamdesetih zbog ovoga odlomka Poslanice Efežanima bili prilično zbunjeni. Osjećali smo da odlomak previše uzvisuje muškarce, a ponižava žene. No, na sreću, neke su nam osobe pomogle razumjeti ovaj naputak Svetog pisma. Naš poznanik, već stariji suprug koji je oduvijek bio obožavatelj Tennessee Volunteersa, usporedio je dobar brak s četiri člana bejzbolske momčadi. Svojim nam je južnjačkim naglaskom, razvlačeći riječi, rekao: „Kao prvo, morate shvatiti da je Gospodin vaš trener. On određuje tko je glava kuće. Suprug je „vođa napada“, ali on ne vrijedi ni centa ako nije spreman slušati trenera i… ako nema ženu koja je spretni hvatač. „Vođa napada“ (suprug) uvijek je uspješan ako ima ženu koja dobro igra!

Vruče teme - knjiga

Ulomak iz knjige „Vruće teme“ autorâ Stevea i Annie Chapman. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

Kupiti ju možete ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh