Evangelizacija

KAKO IZMIRITI TAKVU PODIJELJENOST?

Nanovo rođeni kršćanin kojem je najbolji prijatelj najpoznatiji homoseksualac na svijetu – Elton John Elton John nije samo moj prijatelj, on je doslovno moj najstariji prijatelj. Bio je moj najbliži suradnik u glazbenoj industriji. Pa ipak, on otvoreno i javno živi na način suprotan učenjima kršćanske religije koju ja ne samo da prihvaćam, već sam i pozvan pronositi je po svijetu. Kako izmiriti takvu podijeljenost? Zove li me moja vjera da javno osudim svoga prijatelja ili mogu, kako Biblija naučava, zaista naučiti da mrzim grijeh, a ljubim grešnike?

elton john

Foto: Screenshot

 

Ne mogu to zaobići. Ja sam reformirani rock and roll gitarist i svjedočim kako sam postao nanovo rođeni kršćanin, a rock zvijezda s kojom me najviše povezuju po njegovim je vlastitim riječima najpoznatiji homoseksualac na svijetu. Elton John nije samo najpoznatija zvijezda za koju se zna da je homoseksualac, on je i slavan po tome što je homoseksualac. Vrlo otvoreno govori o svojoj homoseksualnosti i otvoreni je zagovaratelj prava homoseksualaca. Iako mu je njegov rad na polju borbe protiv AIDS-a u homoseksualnoj zajednici priskrbio sveopće pohvale, njegovo vulgarno izražavanje homoseksualnosti u intervjuima i sklonost njezinu pretjeranom naglašavanju smatra se neukusnim. Na primjer, u proljeće 2000. godine čak ga je homoseksualna zajednica kritizirala kada je na svojim koncertima angažirao grupu mladih plesača obučenih u izviđače koji su na pozornici izveli striptiz.

Elton John nije samo moj prijatelj, on je doslovno moj najstariji prijatelj

Gdje me to ostavlja? Elton John nije samo moj prijatelj, on je doslovno moj najstariji prijatelj. Bio je moj najbliži suradnik u glazbenoj industriji. Pa ipak, on otvoreno i javno živi na način suprotan učenjima kršćanske religije koju ja ne samo da prihvaćam, već sam i pozvan pronositi je po svijetu.
Kako izmiriti takvu podijeljenost? Zove li me moja vjera da javno osudim svoga prijatelja ili mogu, kako Biblija naučava, zaista naučiti da mrzim grijeh, a ljubim grešnike? Možda će vas moj odgovor iznenaditi.

Utjecaj Johna Baldryja

Eltonu, mladiću koji je očajnički tražio očinsku pojavu, Baldry je potvrdio i ozakonio nešto što je možda već osjećao

Nisam siguran kada sam točno postao svjestan Eltonove homoseksualnosti, ali vjerojatno je to bilo nedugo nakon što je i sam postao svjestan toga. Kada smo se upoznali kao adolescenti, siguran sam da se nije smatrao homoseksualcem. Sjećate se da je izlazio s djevojkama i da je s jednom i živio dok je nastupao s Longom Johnom Baldryjem, a Elton je tada imao oko dvadeset godina.
Osobno smatram da je Long John Baldry dosta utjecao na Eltona u odabiru takvoga smjera. Baldry je bio otvoreni homoseksualac čije je teatralno ponašanje Elton uskoro usvojio. Baldry je sebe i druge nazivao ženskim nadimcima poput „Ada“ ili „Shirley“, navika koju Elton i danas ima. Baldry i Reg su se zbližili pa, iako ne mislim da je njihova veza bila seksualne naravi, mislim da je Baldry definitivno utjecao na njega. On je bio Eltonov mentor.
Zapravo, svi smo poštovali Baldryja jer je dugo opstao u poslu – svirao je s Beatlesima u Cavern Clubu prije nego su se proslavili. Bio je stariji od nas i mnogo toga nas je naučio. Ali bio je i ekscesan. Sjećam se da je trčao hodnicima hotela u šali jureći male dječake.

Čak je i Eltonova majka javno rekla kako smatra da ne bi postao homoseksualac da nije ušao u glazbeni biznis

Eltonu, mladiću koji je očajnički tražio očinsku pojavu, Baldry je potvrdio i ozakonio nešto što je možda već osjećao. Čak je i Eltonova majka javno rekla kako smatra da ne bi postao homoseksualac da nije ušao u glazbeni biznis.

Kada se Elton konačno probio u Americi sa svojim drugim albumom, ja sam već bio osnovao Hookfoot. Dick James potaknuo je Eltona da angažira menadžera i odabrao je Johna Reida koji je prije bio britanski predstavnik za Motown Records. Kada me Elton upoznao s Reidom, primijetio sam da su isto odjeveni i ošišani i sjećam se da sam pomislio: „Okej, ovdje se nešto događa.“ U intervjuu za Rolling Stone Elton je rekao da je prvi put stupio u seksualni odnos s Reidom kada je imao 23 godine, ali mi tada nismo znali da su oni ljubavnici. Zajedno su uselili u jedan stan, ali mislili smo da su samo cimeri. Njegove nedavne izjave pokazuju da je tada već živio životom o kojem njegovi heteroseksualni prijatelji ništa nisu znali.

Kada smo te godine krenuli na turneju, pretjeranosti u Eltonovu načinu življenja postajale su sve očitije nama koji smo svirali s njime

Godine 1975., kada sam doputovao u Arizonu razgovarati o ponovnom priključivanju njegovu bendu, njegove su homoseksualne sklonosti bile nešto vidljivije. Njegova se pratnja sastojala uglavnom od ljudi kao što su John Reid, Tony King i Ian Brown za koje smo znali da su homoseksualci. A Billie Jean King tada je bila proizvela značajnu buru u javnosti kada je priznala da je u lezbijskoj vezi. Kada smo te godine krenuli na turneju, pretjeranosti u Eltonovu načinu življenja postajale su sve očitije nama koji smo svirali s njime. Na primjer, sjećam se da se na nekoliko koncerata pojavio transvestit Divine. Kako sam prije rekao, Elton je imao svoju pratnju s kojom se družio nakon nastupa, odvojeno od ostatka benda. Naravno, sve se to pažljivo skrivalo sve dok Elton sam nije sve razotkrio u intervjuu za Rolling Stone iz 1976. godine.

Brak Eltona Johna

Međutim, čak i tada je Elton govorio da je „biseksualan“ i ne mislim da je to rekao da bi izbjegao izraz „homoseksualan“. Mislim da još uvijek nije smatrao da je posve homoseksualac. U intervjuima je govorio kako bi bilo lijepo imati obitelj i kuću s bijelom drvenom ogradom. A 1983. godine se i vjenčao s predivnom ženom po imenu Renate Blauel. Taj je brak potrajao oko četiri godine.

Elton je javno priznao da, gledajući unazad, shvaća da se s Renatom vjenčao u očajničkom pokušaju da donekle normalizira svoj život. Mislio je da će ga ona spasiti od njegovih demona

Elton je javno priznao da, gledajući unazad, shvaća da se s Renatom vjenčao u očajničkom pokušaju da donekle normalizira svoj život. Mislio je da će ga ona spasiti od njegovih demona. Istovremeno su se svi oko njega složili da ju je Elton uistinu volio, tako da je u njemu postojala sposobnost da sa ženom uđe u romantičan odnos. Tek nakon propasti toga braka krajem 1988. godine, kada je imao 41 godinu, Elton je sebe počeo smatrati stalnim homoseksualcem. A dotada ga je već cijeli svijet gledao na taj način.

Nisam se šokirao jer nisam na to gledao s moralnoga stajališta. Tada nisam bio kršćanin, a bile su 70-e godine 20. stoljeća

Kako sam reagirao kada sam prvi puta saznao sve te stvari o Eltonu? Iskreno, nisam reagirao. Nisam se šokirao jer nisam na to gledao s moralnoga stajališta. Tada nisam bio kršćanin, a bile su 70-e godine 20. stoljeća. Kao što sam već rekao, tadašnji je slogan bio: „Ako te usrećuje, čini to.“ Za mene je sve to bilo dio glazbenoga biznisa. Jednostavno nisam mislio o tome.

Kršćanski pogled

Recimo to ovako: kada Bog promotri Eltona Johna, on se ne brine o njegovoj homoseksualnosti, već o svojoj primarnoj svrsi. A Bog je primarno zaokupljen buntovnim srcem koje Eltona odvaja od njega

Sada kada sam kršćanin, imam stav o homoseksualnosti i lako bih mogao održati propovijed o toj temi. Ali tada bih promašio smisao kršćanstva.
Koji je smisao kršćanstva? Recimo to ovako: kada Bog promotri Eltona Johna, on se ne brine o njegovoj homoseksualnosti, već o svojoj primarnoj svrsi. A Bog je primarno zaokupljen buntovnim srcem koje Eltona odvaja od njega. On to buntovno srce vidi i u tebi i u meni, u heteroseksualcima i homoseksualcima, u muškarcima i ženama, u crnim i bijelim ljudima, u svakoj zemlji svijeta.

Bog se ne brine najviše oko naših seksualnih ili drugih navika. Njega najviše brine stanje naših srca, a to stanje proizvodi naše navike. I sam sam proveo gotovo dva desetljeća u svakodnevnom uživanju droga i preljubu – jesam li bio bliže Bogu zato što je moje nedopustivo seksualno ponašanje bilo heteroseksualno, a ne homoseksualno? Biblija kaže da nije tako. Od Boga su me odvajale moje grešne aktivnosti, ali je buntovno srce dovelo do njih, opravdalo ih i čak hvalilo.

glasnije naslovna 3dIz knjige „Glasnije od rock and rolla” autora Caleba Quayea. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu, u izdanju Biblioteke Vinograd, možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh