Osobni razvoj

NISU SVE NOĆNE MORE LOŠE

Kako nam snovi pomažu da prihvatimo osobe koje nas ‘živciraju’ Ako u našem budnom životu postoji netko tko nas frustrira, uznemiruje, čini nas nestrpljivima i nesretnima, možemo sanjati da na tu osobu vičemo i tučemo ju! Kad se probudimo, drago nam je što se to nije zaista dogodilo. Trebamo li se osjećati krivima za takvu prikrivenu agresiju? Evo kako nam snovi u tome pomažu!

Kako nam snovi pomažu da prihvatimo osobe koje nas 'živciraju'

Foto: Shutterstock

 

Bog gleda na stvari drugačije nego mi i kako mi vidimo svoj život nije isto onomu kako ga Bog vidi te stoga moramo prilagoditi leće kojima gledamo. U tom nam pomažu snovi – da gledamo Božjim očima i vidimo osobu, situaciju ili stanje onako kako ih on vidi.

Naprimjer, možda postoji netko u našem budnom životu tko nas frustrira. Pomalo nas uznemiruje, čini nas nestrpljivima ili nesretnima. Onda ćemo sanjati da premlaćujemo tu osobu! Vičemo i udaramo ju! Kad se probudimo, drago nam je što smo otkrili da se to nije dogodilo u stvarnosti. Ali kako se je to uopće pojavilo? Trebamo li se osjećati krivima što se u nama nalazi takva prikrivena agresija?

Trebamo li se osjećati krivima?

Ne. Snovi, poput Duha Svetoga, otkrivaju ali ne osuđuju. Kao što sam već rekla, snovi pojačavaju naše čine i pretjeruju u osjećajima, da ih ne bismo zanemarili. U budnom stanju možda malu uvredu ne smatramo važnom, ali ako ju ignoriramo, to ne znači da će nestati.

U našim snovima Gospodin nas upozorava na naše „male“ nesuglasice, frustracije i nestrpljivosti. Možda nam se takve stvari ne čine bitnima, ali one su itekako bitne, budući da se suprotstavljaju plodovima Duha – radosti, strpljenju i samonadzoru.

San vas može potaknuti na djelovanje ili na promjenu

Na neki način snovi većinom pretkazuju budućnost. Neki snovi možda, jednostavno, pokazuju ono što će se dogoditi u bliskoj budućnosti ako se osoba ne popravi i ne promijeni svoj život. Drugi pak govore o dalekoj budućnosti, kao što nam pokazuju neki primjeri u Bibliji. Možda proroci mogu sanjati i snove o dalekoj budućnosti i o drugim ljudima osim o sebi, ali većina ljudi, koji nemaju proročke darove, sanjat će o sebi i imati snove čija su tema njihovi osobni problemi i pitanja s kojima se suočavaju.

Isto kao i proroštva, poruke i upozorenja u snovima ovise o čovjekovu odgovoru na njih (usp. Ez 33, 13 – 16). San vas može potaknuti na djelovanje ili na promjenu da vas ne bi pogodila koja nesreća. Ako odgovorite na adekvatan način, izbjeći ćete nevolju.

Stoga, kada navru frustracije u našem životu, Gospodin nam daje san u kojem nam pokazuje sve preostatke toga koje nismo uredili pred Bogom prije odlaska na spavanje

Bog želi da živimo u njegovu Duhu, da bismo uživali radost i mir. On uvijek želi ono što je najbolje za nas. A naše je srce naš dom i svaki prodor u njega emocija koje nisu od Boga stvara neugodno, neprijateljsko ozračje, u kojem Božji Duh ne može počinuti.

Stoga, kada navru frustracije u našem životu, Gospodin nam daje san u kojem nam pokazuje sve preostatke toga koje nismo uredili pred Bogom prije odlaska na spavanje. Bog ne želi da damo mjesta Đavlu dopuštajući da sunce zađe nad našom srdžbom (usp. Ef 4, 26 – 27). Ukoliko pođemo leći uznemireni, vjerojatno ćemo sanjati bijes ili agresiju da bismo se tako usredotočili na to. Takvi su snovi obična crvena zastava Duha Svetoga kojom nas upozorava da moramo moliti za određene stvari da bismo ih razriješili.

Tad ćemo priznati svoje loše osjećaje Gospodinu, prihvatiti njegovu istinu o osobi i situaciji i zadobiti oproštenje. Možemo ga i zamoliti da nam da san u kojem će nam pokazati što on osjeća prema osobi koja nas uznemirava. Na taj način možemo u snu vidjeti stvari i ljude iz njegove perspektive i osjetiti što on osjeća za ljude koji su nama mrski, što će nam pomoći da se odnosimo prema njima onako kako on hoće te ćemo se osjećati slobodno kad se probudimo.

Iz knjige „Čuti Boga u snovima” autorâ Marka Virklera i Charity Virkler Kayembe. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh