Svjedočanstva

INSPIRATIVNA PRIČA

Nakon tuge i šest spontanih pobačaja, bračni par napravio radikalnu promjenu i prihvatio novo poslanje Njihovo poslanje proizlazi iz tuge koju su prije nekoliko godina povjerili Gospi od Verdelaisa - Utješiteljici unesrećenih. Sada vode biskupijski hotel u svetištu

Foto: sanctuairedeverdelais.fr

 

Runo i Inès Rouy, koji su u braku 13 godina, napustili su svoju profesiju i udobnost života u Bordeauxu u Francuskoj kako bi se nastanili u srcu Verdelaisa, malog sela 40 milja južno od Bordeauxa, u pansionu Marian, u svetištu posvećenom Mariji „Utješiteljici unesrećenih”.

Biskupija im je na dvije godine povjerila poslanje dočeka hodočasnika u svetište. Bivši vinogradar i bivša ilustratorica u proteklih šest mjeseci preuzeli su uzde starog hotela koji je obnovila biskupija i kojim su do dolaska upravljali zaposlenici svetišta. Njihov je cilj učiniti hotel pravim mjestom odmora i duhovne obnove.

„Prije su hotel vodili zaposlenici, ali nisu uvijek bili dostupni. Život ovdje omogućuje nam da animiramo ovo mjesto, da mu damo drugu dimenziju u vezi s bazilikom, porukom i poviješću Verdelaisa”, kažu Ines i Bruno.

Foto: Facebook, Sanctuaire Notre Dame de Verdelais

Bračni par posjetiteljima pruža osjećaj dobrodošlice koji nije ograničen samo na hotel.

„Mi smo također dio pastoralnog tima koji djeluje kao cjelina. Ne upravljamo samo s 19 soba u hotelu; imamo mandat razviti ovu dimenziju dobrodošlice koja također uključuje pastoralni aspekt.” Dapače, Ines i Bruno rado pokazuju svetište hodočasnicima, te objašnjavaju naziv Djevice “Tješiteljica unesrećenih”, čije su značenje i sami iskusili.

Radikalna promjena

Radikalna je to promjena života za ovaj par u 40-ima, koji uživa u miru i ljepoti mjesta, kao i u ovom životu koji se njiše u ritmu misa u bazilici i Anđeoskom slavlju. Njihovo poslanje proizlazi iz tuge koju su prije nekoliko godina povjerili Gospi od Verdelaisa. Ines i Bruno izgubili su šestero djece – „šest zagovornika na nebu”, vole reći – zbog ponovljenih pobačaja.

Prije pet godina, par je otišao na hodočašće u Verdelais, kako bi Djevici povjerili svoju želju za djetetom. Obećali su da će se vratiti na hodočašće u znak zahvalnosti kada budu mogli držati malu bebu u naručju. Međutim, ne želeći stavljati Gospodina na kušnju i zahvalni Kristu iz mnogih drugih razloga, odlučili su se na drugo hodočašće i bez djeteta koje bi ponijeli sa sobom.

Upravo na tom hodočašću, razmišljajući o tome kako bi mogli biti od pomoći, vidjeli su sebe kako ovdje služe. „Oboje smo se ovdje mogli vidjeti i svatko od nas mogao je pronaći svoje mjesto”, prisjećaju se. „Doček hodočasnika bio je još jedan način da svjedočimo plodnost koju smo primili kroz sakrament ženidbe.”

„Utješiteljica unesrećenih”

Danas, na ovom mjestu bogatom 900-godišnjom poviješću, dočekuju grupe, župe, svećenike i brojne hodočasnike koji su se došli povjeriti Gospi, Utješiteljici unesrećenih. „Uvijek ima ljudi koji prolaze”, kažu Ines i Bruno. „Mjesto privlači svojom ljepotom i onim što se ovdje događa.”

Foto: Facebook, Sanctuaire Notre Dame de Verdelais

Ovdje se Marija zaziva kao „Tješiteljica unesrećenih”. Dira srca, jer je puna razumijevanja i nježnosti prema svim napaćenima, proživjela i sama kušnju i nevolju. Ona tako pomaže onima koji je zazivaju da okuse milosrđe, nježnost i utjehu koji dolaze od Oca.

Pet ex votos (zavjetne slike) nedavno je postavljeno u baziliku u znak zahvalnosti za milosti kojima je obasula tamošnje ljude. To je blagoslovljeno mjesto, gdje prvo čudo datira iz 1185. godine, kada je mladi slijepac progledao. Između 1819. i 1883. tamo su zabilježena čak 133 čuda.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh