Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Nakon svega što sam učinio/la supružniku, ne zaslužujem oprost i jednostavno si ne mogu oprostiti

RAZMATRANJE I MOLITVA

Razmišljam si, supružnik me povrijedio, bilo je svega, no koliko sam ja izranio/la nju/njega, što sam ja sve radio/la, koliko puta sam samo vikao, bio/bila grub/a, inatio/la se, imao/la pogrešne misli, omalovažavao/la, zamjerao/la, prkosio/la. Ima tu i situacija koje si ne mogu oprostiti jer jednostavno smatram da to nakon svega ne bi bilo ni pošteno ni ispravno; zato mislim da ne zaslužujem oprost. Najbolje što mogu učiniti za supružnika i za našu obitelj je da sada zbog svega toga ispaštam, da patim jer sâm to zaslužio/la. I ne zaslužujem ničiji oprost; ponekad mi se čini da ne zaslužujem ni oprost od Boga. Svome supružniku opraštam sve, ali sam/a sebi ne mogu oprostiti. Gospodine, hvala ti što si mi otvorio oči da vidim svoj grijeh i svoje pogreške da sada mogu za njih ispaštati, jer želim biti ponizan/na i ispaštati zbog svega, baš kao što si ti patio za mene. Ne mogu sam/a sebi oprostiti i moram s time živjeti!

Zar uistinu vjeruješ u tu laž, zar uistinu vjeruješ da nepraštanjem sebi nekako donosiš dobro svojoj obitelji?

Neka me Duh mudrosti i iskrenog pokajanja vodi u braku

Isus je umro za tvoje grijehe; krvario je, mučio se krvavim znojem, rekao je da je na svoj križ uzeo sve boli i posljedice grijeha, govori ti da zaslužuješ oprost jer te neizmjerno voli, i otvorio ti je oči da kroz njegovo milosrđe budeš blagoslov obitelji, a ti kažeš da ne zaslužuješ, da je njegovo milosrđe uzaludno? I misliš da si zbog toga ponizan/na? Nepraštanje sebi je ogromna oholost, strašna oholost jer time sebe stavljamo iznad Boga. Ništa ne vrijeđa Boga kao neprihvaćanje njegova milosrđa. Isus kaže da ti oprašta, da te prihvaća natrag kao svoje ljubljeno dijete, jer bio si mrtav i oživio si / bila si mrtva i oživjela (Lk 15,22-24), a ti to odbijaš. Nepraštanjem sebi zapravo štetiš svojoj obitelji, jer time zatvaraš put Božjoj milosti; kao da kažeš: „Ne želim Božju pomoć, ne zanima me, ne zanima me što me Božja milost neće voditi kao supružnika, roditelja, čovjeka, ja ću voditi sama/samu sebe i sve ću to podnositi svojim snagama“.

Zar ne vidim da me laž odvela od istine, zar ne vidim koliko sam ohol/a? Zar sebe smatram pravednim/om, a Boga nepravednim ili lašcem? Zar odbacujem Božje milosrđe? (Ps 103,10)

Obnovi me, Isuse, obnovi moj duh, dušu i tijelo, izlij na mene Duha radosti i slomi svaku tugu i žalost

O, smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome (Ps 51,3) i oprosti mi moju ogromnu oholost, oprosti mi! Želim biti blagoslov svome braku i obitelji, želim zadobiti vječni život, želim se radovati (Ps 51,10). Zato ovog trena odlučujem sam/a sebi oprostiti sve pogreške, sve loše što sam učinio/la svome supružniku, djeci, bližnjima. Dolazim ti iskrena i raskajana srca (Ps 51,19) jer želim živjeti! U Isusovo ime opraštam sam/a sebi i prihvaćam novi život koji mi daješ po svome milosrđu, Isuse! Obnovi me, Isuse, obnovi moj duh, dušu i tijelo, izlij na mene Duha radosti i slomi svaku tugu i žalost. Prihvaćam istinu i slavim te iz dubine srca, slavim te u tvome milosrđu! Neka me vodi Duh mudrosti i iskrenog pokajanja! Iscijeli moje emocije i sruši sve krive stavove!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Kada ustrajemo i dolazimo čista srca Gospodinu, kada želimo promjenu, prije svega svoju, tada nas Bog blagoslovi i „otvori nam oči“. No, kada spoznamo svoj grijeh i ono što smo činili, ponekad se dogodi da padnemo pod emocijama i pod spoznajom grijeha i tada mislimo kako je najbolje da zbog svega patimo i da ne oprostimo sami sebi! Najveća laž i najgora odluka koju možemo napraviti. Zar mi je Bog otvorio oči zato da me kazni ili zato da me usmjeri u istinu i da prihvatim njegovo milosrđe? Nema nikakve razlike između nepraštanja sebi ili drugima, i u jednom i drugom slučaju štetimo i sebi i drugima, oholi smo, jer odbijamo Božje milosrđe. Nismo ponizni, već oholi! Želiš li biti ponizan/na ili ohol/a? Bog te čeka raširenih ruku! Moli često Psalme 51. i 103., prihvati radost koju ti Bog daje! To je put prema nebu i obnovi braka!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh