Svjedočanstva

'MOGAO SAM SAMO MOLITI'

Nakon što je dva tjedna proveo zatočen u spilji na Tajlandu, dječak Adun svjedoči o čudu koje je Bog učinio Ovog je ljeta cijeli svijet s neizvjesnošću pratio vijesti o 12 dječaka u dobi od 11 do 17 godina, koji su zajedno sa svojim trenerom bili više od dva tjedna zatočeni u spilji na Tajlandu. Ovo je priča o istinskoj vjeri koja se pojavljuje usred naizgled nerješivih poteškoća…

Nakon što je dva tjedna proveo zatočen u spilji na Tajlandu, dječak Adun svjedoči o čudu koje je Bog učinio

Foto: Shutterstock

 

Nogometna momčad „Veprovi“ i njihov trener ostali su zarobljeni u spilji 23. lipnja ove godine, dok su nakon treninga istraživali kompleks pećina u sjevernoj pokrajini Chuiang Rai. Kiša je poplavila tunele u spilji i više nisu mogli izaći. Britanski ronioci pronašli su ih nakon dva tjedna, gladne i šćućurene u mraku na blatnom nasipu, u djelomično poplavljenoj spilji, nekoliko kilometara unutar kompleksa. Mediji su raspravljali o ulozi budističke meditacije, koju prakticira njihov trener, u održavanju dječaka mirnima. Međutim, postoji još jedna priča koja se baš i nije spominjala u medijima, a vrijedi ju ispričati. To je priča o jednom od dvanaestorice dječaka, jedinom koji nije budist, već kršćanin. Ovo je priča o istinskoj vjeri koja se pojavljuje usred naizgled nerješivih poteškoća.

Ima 14 godina i govori čak pet jezika

Adun je 14-godišnjak koji je na Tajland došao iz ratom zahvaćene Gane tražeći bolju budućnost. Adun je bio od vitalne važnosti za uspjeh spašavanja iz Tham Luang spilja zbog svojih izvanrednih jezičnih sposobnosti. Naime, Adun tečno govori engleski, tajlandski, burmanski, mandarinski i Wa jezik (Wa je grad na području Gane), te su zahvaljujući njemu britanski ronioci mogli razumjeti točne uvjete u spilji. Adun je bio jedina osoba u spilji koja je govorila engleski, ali se istaknuo i zahvaljujući svojoj prisebnosti i smirenosti. Kad su spasitelji konačno uspjeli doći do dječaka i njihovog trenera, bili su zadivljeni Adunovim optimističnim osmijehom. Pokazao je unutarnju mirnoću koja je, kako je on sam rekao, dar od Boga.

„Ova je kriza poučila nas, ali i sve kršćane da se nadaju i vjeruju u Boga, ujedinjujući se u molitvi“, komentirao je velečasni Decha Janepiriyaprayoon, iz Bangkoka. „Vjerujemo da je Bog iskoristio Aduna da se uključi. Iskusili smo snagu molitve. Naši su molitveni životi oživljeni, naša vjera i ljubav su ojačani“, zaključio je.

Mnoge tajlandske crkve ujedinile su se u molitvi ističući riječi sv. Pavla Filipljanima: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.“

Kad su Adunovi roditelji saznali da im je sin živ (zajedno sa ostalima) zahvalili su Bogu, ali i vjernicima na njihovim molitvama.

„Mogao sam samo moliti“

Nakon spašavanja, kad su ostali dječaci sudjelovali u svečanoj budističkoj ceremoniji, Adun je otišao u svoju crkvu kako bi govorio o Božjoj intervenciji u tami te špilje: „Gubili smo strpljenje, nadu, fizičku energiju i hrabrost. Nismo si nikako mogli pomoći. Mogao sam samo moliti. Molio sam se Bogu: ‘Bože, ja sam samo dječak, a ti si svemogući Bog. Trenutno ne mogu ništa učiniti, ali Ti nas možeš zaštititi. Pomozi nam svima.’

Adun je molio i za Samarna Poonana, bivšeg pripadnika elitne vojne postrojbe SEAL koji je smrtno stradao u spilji pokušavajući spasiti dječake i njihovog trenera.

Osim što je talentirani nogometaš, Adun svira glasovir i gitaru, a u budućnosti planira upisati medicinski fakultet. On je među više od 400 tisuća ljudi koji nisu registrirani na Tajlandu. Adun nema rodni list, osobnu iskaznicu ni putovnicu. Nema legalno pravo da se vjenča, da se zaposli, da otvori bankovni račun, da posjeduje imovinu, niti da glasa na izborima.

Ipak, on zna da će, uz potporu svoje crkve, s dubokom vjerom u Boga, moći ostaviti svoj trag u svijetu.

Izvor: Aleteia

Prevela i priredila: Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh