Duhovnost

BIBLIJSKI NAČIN ZA POBJEDU NAD SOTONOM

Najveća Sotonina slabost Sotona voli moć i stoga će iskoristiti našu želju za moći u svoju korist. Ali postoji jedna stvar koju mrzi…

Najveća Sotonina slabost

Foto: Shutterstock


 

Kada vidim da se u svijetu događa veliko zlo, često imamo poriv „boriti se vatrom protiv vatre“, odnosno koristiti iste taktike kao Neprijatelj. Uvjeravamo sami sebe da bismo, kad bi bili dovoljno moćni, mogli pobijediti Sotonu i njegove podanike. Međutim, takva će nam strategija na kraju samo naštetiti. Ako želimo poraziti Sotonu, moramo ‘igrati’ na njegovu najveću slabost. Sotona voli moć i stoga će iskoristiti našu želju za moći u svoju korist. Ali postoji jedna stvar koju mrzi, a to je ‘ponizna slabost’. Ovo vam možda zvuči čudno i malo kontradiktorno, ali to je biblijski način za pobjedu nad Sotonom.

Najbolji primjer „slabosti“ koja je pobijedila Zloga bilo je raspeće Isusa Krista na križu. Raspeti Krist bio je potpuno ranjiv; mogli su mu raditi što god su htjeli, a on nije mogao učiniti ništa da bi se zaštitio. Taj čin slabosti bio je ustvari djelo izvanredne ljubavi i samopožrtvovanja. Ljubav je porazila smrt i otvorila vrata raja. Kristov primjer izlijevanja vlastite krvi mogao bi nam sažeti što to uistinu znači biti kršćaninom.

Slabost zla leži u tome da ne može poraziti slabost. Bez obzira na to koliku moć Zli ima, uvijek će biti poražen…

Filozof Peter Kreeft u svojoj knjizi „Tolkienova filozofija“ ističe da je čak u Otkrivenju posljednja borba između dobra i zla, borba između dvije mitske zvijeri: blagog janjeta Arniona i strašnog zmaja Theriona. Na kraju janje pobijedi zvijer pomoću tajnog oružja: vlastite krvi. Kreeft dalje objašnjava: „Slabost zla leži u tome da ne može poraziti slabost. Bez obzira na to koliku moć Zli ima, uvijek će biti poražen nečijim odricanjem od moći. Sotona može biti poražen na isti način kao na Kalvariji: mučeništvom.“

Sotona dakle prezire slabost. Što više pokušavamo biti jaki i utjecajni, to više Sotona djeluje na nas i na taj način napreduje. Uzmimo kao primjer Majku Tereziju. Pomagala je najvećim siromasima, a u očima svijeta bila je tek mala, slaba, krhka starica. Međutim, zapravo je bila jedna od najjačih žena koje su ikada živjele i kao takva bila je trn u Sotoninu oku. Nikada nije uspio poraziti nju i njezina dobra djela.

Ako želimo nadvladati zlo, put do pobjede mora biti obrubljen poniznošću i samopožrtvovanjem. Tek kad sve predamo Bogu, moći ćemo pobijediti zlo.

Izvor: Aleteia

Prevela i priredila: Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh