Duhovnost

NAJVEĆA LJUBAV SVIH VREMENA // Ništa ne oslobađa naše srce toliko koliko ova temeljna istina! „Nijedan me partner ne razumije u svemu. Nijedan prijatelj nije stalno tu i zauvijek tu. Ljubav nijednog oca i nijedne majke nije tako savršena da ne bi nailazila na svoje ljudske granice i ostavljala iza sebe povrjede. A ipak mi čeznemo upravo za takvom ljubavlju…”

Ništa ne oslobađa naše srce toliko koliko ova temeljna istina!

Jedino što naše živote ispunjava smislom i radošću

To je tajna zaljubljena života i to je tajna zaljubljene molitve: nismo mi prvi ljubili njega, nego on nas. Ništa ne oslobađa naše srce koliko ova jednostavna, temeljna istina evanđelja: ti si ljubljen. Ti si ljubljen, i to potpuno. Pitanje postoji li netko tko nas ljubi jednostavno je ljudsko pitanje. Gotovo svaki film i svaka knjiga sadržavaju ovu najstariju i najveću čovjekovu temu: ljubiti i biti ljubljen. U prostoru punom stranaca, među kojima se osjećam nevoljko, moje se noge, kao da njima upravlja ruka Duha, usmjeruju na drugi kraj, ako znam da je ondje netko tko me poznaje i tko me voli. Osjećaj da nije ljubljen tjera čovjeka u samoubojstvo. Osjećaj napokon da je duboko i istinski ljubljen ispunja čovjekov život smislom i radošću. Zaljubljeni to tako dobro znaju! Jer mi smo načinjeni za ljubav. Opojna je ljepota već i same ljudske ljubavi između muškarca i žene! A ipak: sva ljudska ljubav u svoj svojoj ljepoti i čarobnosti dopire samo do stanovite točke našega srca. Zaljubljenost ne traje vječno. Nijedan me partner ne razumije u svemu. Nijedan prijatelj nije stalno tu i zauvijek tu. Ljubav nijednog oca i nijedne majke nije tako savršena da ne bi nailazila na svoje ljudske granice i ostavljala iza sebe povrjede. A ipak mi čeznemo upravo za takvom ljubavlju. Za ljubavlju koja uvijek shvaća. Koja uvijek ostaje i dopire dublje čak i od svečanosti erotike koju je Bog stvorio.


Poruka evanđelja po kojoj se ono nadmoćno i zauvijek razlikuje od svih svjetskih religija

Upravo je to ona ljubav o kojoj govori Isus. To je upravo ona ljubav koju nam evanđelje obećava. I to je ljubav koju susrećemo samo kada korjenito iskusimo da nas je Bog prvi ljubio. Dok god u ljudskome srcu ostane sumnja da je ljubljen samo zbog toga što mu se uzvraća na neki njegov učinak, on se ne može potpuno otvoriti. I to je način na koji ljudi ljube. Čak i najbolji roditelji ljube u povezanosti s učinkom, dobrim ponašanjem i očekivanim djelovanjem. Takvi su ljudi. No, na taj način brzo učimo biti nepovjerljivi. Ljubiš li me? Ali, gdje je kvaka?

Poruka evanđelja po kojoj se ono nadmoćno i zauvijek razlikuje od svih svjetskih religija, jest poruka da nas Bog u Isusu Kristu bezuvjetno prihvaća.

Bog: „Ljubim te. I nema ‘kvake’.”

Dok smo još bili Božji neprijatelji, već nas je ljubio (usp. Rim 5,10). Neprijatelji Božji. Tko je to jednom shvatio, neće tako brzo izludjeti zbog svoje bijede. Jer i s njome se suočava u molitvi. S njome se suočava i u životu nasljedovanja Isusa. I svako razočaranje zbog izostanka moga učinka može mi postati šansa. Šansa da još jednom legnem u ovu prašinu. Da ležim u prašini u kojoj me prvi put pogodio njegov pogled. I gdje je njegova riječ nekoć pogodila preljubnicu. Koja i danas pogađa svakog čovjeka koji pred njim leži u prašini. Čovjeka koji se predaje i prihvaća njegovu slobodno darovanu ljubav. Ljubav koja se pokazala na križu i u svakoj kapi krvi koju je prolio. Ljubav koja je posvuda otvorena. Uvijek.

MOLITVA: Spasio si me iz ropstva… Ti si vrijedan da ti uzvratim ljubav

Molitva je budnost ljubavi zaljubljene zaručnice. Čežnja neutješno zaljubljene djevojke. „Ustat ću dakle i optrčati grad, po ulicama i trgovima tražit ću onoga koga ljubi duša moja“, govori noću zaručnica u Pjesmi nad pjesmama (Pj 3,2). Sličan je i krik moliteljeva srca: Gospodine, ne želim ostati sjediti. Želim ustati, iako je noć. Ti, koji si me prvi ljubio; ti, koji si me spasio iz blata i ropstva grijeha – ti si vrijedan da ti uzvratim ljubav. Jer ti si svojim poljupcem u meni razbudio ljubav. I ova rana otada više nije zacijelila. Otada me svijet više ne može zadovoljiti. Hoću ustati. Hoću biti jedna od onih mudrih djevica koje su bdjele i budne izišle ususret zaručniku (usp. Mt 25). S uljem ljubavi u mojoj svjetiljci i svježim plamenom molitve.

Bog nas priprema za svoj drugi dolazak – kroz molitvu

I doći će dan kada će on doći. Doći će mnogi „mali dani“. Jer molitelju se, koji bdije i čeka, koji traži i kuca, uvijek iznova daruju oni trenutci poljupca. Dakako: njih se ne može iznuditi, oni su čisti dar. Ali, Bog koji je rekao „Tražite me!“, rekao je također: „I pustit ću da me nađete“ (Jr 29,13-14). Doći će mnogi mali dani kada će on blago prolaziti pored nas. A Crkva koja moli sve više će doživljavati dane kada će on moćno dolaziti, i događat će se probuđenja i čudesa. Sve je to dio onoga za čim zaručnica čezne. A ipak njezina krajnja čežnja ostaje neispunjena do onoga dana kada će on tjelesno doći da sve učini novim. Isus će ponovno doći. No, ovaj ponovni dolazak on ne nameće svijetu. Bog nikada ne prepada svoju zaručnicu, nego je priprema. Širom svijeta. Priprema je kroz molitvu. I priprema je za molitvu, za molitvu u jedinstvu. Za molitvu koja će napokon biti uslišana onoga dana kada će Isus ponovno doći, vidljiv poput munje koja izlazi na istoku i svijetli do zapada. On djeluje i ponovno dolazi u suglasnosti sa svojom zaručnicom, koja ga doziva: „A Duh i zaručnica govore: Dođi!“ (Otk 22,17). (…)

Ulomak iz knjige U mom srcu vatra – moje uzbudljivo putovanje u molitvuautora Johannesa Hartla. (Knjigu možete naručiti ovdje).

Dr. Johannes Hartl rođen je 1979. Voli putovati, slikati, skladati i pisati. Nakon studija posvetio se svojoj najvećoj čežnji i osnovao kuću molitve u Augsburgu, gdje molitva ne prestaje ni danju ni noću. Traženi je predavač u čitavoj Europi. Sa ženom i četvero djece živi u Augsburgu.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh