Recenzije knjiga

NI JEDNA TVOJA BOL NIJE BILA UZALUD

Najvažnija stvar koju (ne) znamo Životi koje sam promatrala uvjerili su me: ni jedna tvoja bol nije bila uzalud. (Costanza Miriano)

Najvažnija stvar koju (ne) znamo

Foto: Shutterstock

 

Patnja je sastavni dio našega života. Dolazi u različitim oblicima, katkada očekivano, a katkada nas iznenada „izuje iz cipela“ i ostavi da nastavimo bosi hodati po trnovitu putu. Bolesti, nerazumijevanja, strahovi, križevi u braku, zajednici, obitelji… Koliko god tražili odgovore i rješenja, često smo ostavljeni bez njih. I to ne bez razloga. Upravo tom temom bavi se Constanza Mirano, autorica knjige Ni jedna tvoja bol nije bila uzalud. Mistika svakodnevnog života.

„Poziv u pozivu“ – predati drugima „alate“ koji su nama pomogli da dođemo do odgovora

Čitajući knjigu, sjetila sam se iskustva jednoga evangelizatora, koji je, nakon godina služenja drugim ljudima, došao do važnoga zaključka – shvatio je da nije napravio ništa ako te iste ljude prije svega ne nauči moliti. Možemo reći da je to naš prvotni poziv, ili bolje rečeno – „poziv u pozivu“: predati drugima „alate“ koji su nama pomogli da dođemo do odgovora, do iskustva za kojim tragamo. U tom kontekstu, rekla bih da je Miriano, koja je afirmirana književnica u Italiji, kao svoj „poziv u pozivu“ prepoznala demistificiranje patnje u svakodnevnom životu, one od koje bismo najradije pobjegli, ili barem sačekali stisnutih zubi da prođe. Kada kažem demistificirati, pritom mislim na micanje vela koji nam skriva blagoslove skrivene u patnji koju ne želimo. Možda nikada o tome nismo tako razmišljali, ali smisao života nije život bez problema, već pronalazak smisla u poteškoćama i križevima naše svakodnevice, koji nas zapravo mogu posvetiti kada bismo ih prigrlili onako kako je Isus prigrlio svoj križ dok je išao na Kalvariju.

Knjiga je pravo osvježenje, obogaćena autoričinim osebujnim stilom

Vjerujem da će nas životne priče koje imamo priliku pročitati u ovoj knjizi ohrabriti, nadahnuti, i uvjeriti da se isplati boriti i ostati dosljedan svojem izboru i onda kada nam se čini da nema smisla, da više nemamo snage, i da smo neshvaćeni u našim vlastitim bitkama.

Spoznaja da je ono što ti se događa, a još više tvoje prihvaćanje onoga što se događa u tvojemu životu, bilo zamišljeno za tebe od početka vremena, mijenja sve. Ako je srce, naprotiv, prevareno, čini se da ti život neprekidno proturječi i to je neizmjerno teško, poput gromade koju treba iz dana u dan, počinjući uvijek iz početka, gurati iz podnožja planine. I to je upravo tako, nekima je život pravo mučenje. No, osjećaš li da si ljubljen, onda ti je jasno da je sve bilo smišljeno, da je sve providnost, da su svaki napor i svaka poteškoća prilike za susret s ljubljenim. (Iz knjige)

Knjiga je pravo osvježenje, obogaćena autoričinim osebujnim stilom uz mnoštvo pojmova vezanih uz talijanski stil života i svakodnevnicu.

Vjerujem da će nam svima biti na blagoslov!

Gabriela Jurković; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh