Roditelji i djeca

SUSRET S BOGOM

Najvažnija priča koju trebamo ispričati svojoj djeci „Vaša djeca zaslužuju čuti tu priču. Usudio bih se čak reći da će oni biti zapanjeni vašom pričom, priznali to naglas ili ne. I mogu vam obećati da ju nikada neće zaboraviti. To je je najvažnija priča koju ćete im ikada ispričati.“

Najvažnija priča koju trebamo ispričati svojoj djeci

Foto: Shutterstock

 

(…) Čini mi se da nam nedostaje svjedočenja koja bi jednostavno rekla: „Kako sam postao kršćanin? Po mojim roditeljima. Od njih sam naučio evanđelje – po onome kako su moji roditelji živjeli, što su mi pokazali, što su podijeli sa mnom, kao su vodili našu obitelj.“

Pokažite mi dijete koje može iskreno i otvoreno reći što takvo i ja ću vam reći da je to osoba koja je vjerojatno (ili će vjerojatno biti) pošteđena nekih žaljenja vrijednih gubitaka vremena u životu, kao i mladić ili djevojka koja će slijediti Isusa na duge staze. Ne mogu to pouzdano tvrditi, naravno. Samo govorim općenito, o onome što je najvjerojatnije: kad bi se pitalo mene ili vas, takvo svjedočenje svoje djece čuli bismo radije nego bilo što drugo što bi ona mogla reći.

Zato sam čvrsto uvjeren da je najvažnija priča koju možete ispričati priča o tome kako je Isus na poseban i jedinstven način stvarno došao u vaš život.

Za mene, za moju suprugu, to je bio onaj vikend na jezeru s našom djecom. To je bilo prvi put da smo im namjerno ispričali, sa svim pojedinostima, o tri važna vremenska razdoblja…

Kao što sam već rekao – a žalostan sam što to moram potvrditi i za sebe, tijekom mnogo godina – ako ste poput većine roditelja vjernika, vaše je osobno svjedočenje ona priča koju vaša djeca nisu nikada čula. Barem ne u cijelosti. Možda poneke manje dijelove i komadiće. Tek usput. Tu i tamo, kad je slučajno naišlo, ali nikako ne namjerno. I to onda kada nisu bili potpuno pozorni na ono o čemu govorite. Za mene, za moju suprugu, to je bio onaj vikend na jezeru s našom djecom. To je bilo prvi put da smo im namjerno ispričali, sa svim pojedinostima, o tri važna vremenska razdoblja: (1) naši životi prije Isusa, (2) kako smo došli k Isusu i (3) naši životi nakon prihvaćanja Isusa Krista. Veoma jednostavno, zapravo. To je osnovna shema kršćanskog svjedočenja. Ali u tome prilično uopćenu predlošku krije se priča koja ne samo da otkriva kako Bog načelno djeluje u vašoj duhovnoj obiteljskoj povijesti (kako smo to nazvali u prethodnom poglavlju). Ona otkriva jedinstven način na koji je Duh Sveti vas osobno dodirnuo u vašim grijesima i nevjerojatno vas preobrazio iz prilično mrtva u prilično živa. Uopće nije važno kako ste pristojni, uglađeni i dobro odgojeni bili u svojoj mladosti. Nije čak ni važno to što ste cijelo vrijeme bili u crkvi i poznavali samo crkvene aktivnosti i crkvene ljude ili to što možda nikada niste posumnjali u Božju ljubav za vas, čak ni na minutu. Biblija kaže da je vaša priča (koja je zapravo Isusova priča) priča o uskrsnuću. To ju čini zaista nevjerojatnom, bez obzira na sve.

Vaša djeca zaslužuju čuti tu priču. Usudio bih se čak reći da će oni biti zapanjeni vašom pričom, priznali to naglas ili ne. I mogu vam obećati da ju nikada neće zaboraviti. To je je najvažnija priča koju ćete im ikada ispričati.

 

  • Kako ste živjeli prije nego ste upoznali Isusa.
  • Događaji koji su vas doveli do upoznavanja Isusa.
  • Kako se je vaš život promijenio otkad ste upoznali Isusa.

 

Nitko ne poznaje tu priču bolje od vas. A tko bi ju drugi trebao čuti negoli vaša djeca? I to iz vaših usta!

Iz knjige „Vjeruju li vaša djeca?“ autora Terencea Chatmona.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete, do 8. 12. 2022. nabaviti po sniženoj cijeni u našim akcijama, ovdje.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh