Osobni razvoj

NAJUZVIŠENIJA MUŠKARČEVA 'MISIJA'

Muškarci, postoji neusporedivo veća ‘misija’ od poslovnih uspjeha, pozamašnih bankovnih računa…! „Nijedan poslovni uspjeh, nijedno prestižno priznanje, nikakav društveni ugled, nijedan pozamašni bankovni račun ne mogu se ni izbliza usporediti s važnošću ove muškarčeve misije”...

Muškarci, postoji neusporedivo veća 'misija' od poslovnih uspjeha, pozamašnih bankovnih računa…!

Evo ga, momci, napokon je došao vaš trenutak. Izašla je knjiga koja mora doći u ruke svakog pravog muškarca. Knjiga Putokaz do Neba za prave muškarce katolike autora Randyja Haina izvrstan je podsjetnik na Božji plan za muškarca, na ono za što ga je njegov Stvoritelj načinio „na svoju sliku, sebi slična” (Post 1,26).

Zar je „nazadno” isticati da smo kao muškarci i žene različiti?!

Feministički je pokret, nažalost, zalažući se agresivno za neko čudno izjednačavanje žena s muškarcima, uspio u tome da se danas bojimo slaviti našu međusobnu različitost. Štoviše, kao što je slučaj s većinom istinskih kršćanskih vrijednosti, isticati da smo kao muškarci i žene različiti danas će se najčešće klasificirati etiketom „nazadno”. Ispada kao da ženski spol i muški spol, svaki sa sebi svojstvenim i naglašenim sposobnostima, sklonostima i darovima, nije dovoljan pa moramo svi biti sve. Zar je to Božji naum? Nije. Ipak, suvremene su društvene tendencije snažne te u vrijeme kad te internet može svugdje pronaći, muškarac je pomalo zbunjen, a činjenica je da mu je u prometu ponekad teško pitati za smjer kojim treba ići (što je čest predmet šala na njegov račun). Zato je ovaj Putokaz do Neba svojevrsna karta sa smjerokazima do Vječnosti utemeljenim na Božjoj riječi.

Evo koja je velika i časna zadaća povjerena svakom muškarcu!

Autor razlaže temu muškarčeva poslanja kroz tri velike cjeline koje nose naziv Vjera, Obitelj i Posao i javni život. Kroz te tri životne sfere muškarac se oblikuje, raste, u njima posrće, pada, diže se, uči i prenosi naučeno. Metodom razgovora s brojnim iskusnim muškarcima, katoličkim autoritetima, koji nastoje svoju vjeru živjeti autentično i do kraja, autor dijeli njihova iskustva i promišljanja koja su ih dovela do toga da vjeruju i znaju, da nema drugoga puta doli Puta, kako je za sebe kazao naš Gospodin Isus Krist i da po njemu dolazimo do Neba, do vječnog blaženstva. Štoviše, muškarčev zadatak nije samo da on onamo dospije, nego da onamo povede, ili još bolje rečeno povuče svoju obitelj. Takvu je veliku i časnu zadaću Svemogući povjerio muškarcu.

Nijedan poslovni uspjeh, nijedan pozamašni bankovni račun… se ne mogu usporediti s ovom muškarčevom misijom!

Nijedan poslovni uspjeh, nijedno prestižno priznanje, nikakav društveni ugled, nijedan pozamašni bankovni račun ne mogu se ni izbliza usporediti s važnošću ove muškarčeve misije, a to je život u punini. Na takav nas život Isus poziva kada kaže: Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju (Iv 10,10). Danas kada je muškarčeva uloga oca i muža u velikoj krizi, moramo se osobito paziti jeftine propagande suvremene kulture koja reklamom prikazuje namirisanog, njegovanog, uglađenog muškarca tajanstvenog osmijeha koji atletski vješto uskače u svoj blještavi automobil, dovozi se pred svoju nadrimodernu kuću s osam soba i devet kupaonica, vrata se sama pred njim otvaraju, a unutra ga na stolu čeka rashlađena boca piva i eventualno njegov vjerni pas… Te su poruke koje promiču hedonizam, samodostatnost, površnost odnosa i slične lažne vrijednosti koje ne ispunjaju muškarčevo srce svugdje oko nas, a bez živog odnosa s Gospodinom u molitvi lako je u tu zamku upasti.

Kako biti muž koji ljubi svoju ženu, kako biti brižan otac, kako povezati vjeru i posao…

Pitanja koja autorovi sugovornici odgovaraju tiču se svakog muškarca koji svoj život želi usmjeriti na ono što je zaista bitno, a ovdje navodim samo najistaknutije: kako kroz molitvu graditi svoj odnos s Bogom, kako Ga osluškivati i prepustiti Mu se, kako biti muž koji ljubi svoju ženu, kako biti brižan otac zauzet oko dobra svoje djece, kako voditi svoju obitelj, kako raditi stvari na Božju slavu (a ne svoju), kako povezati vjeru i posao… U posebnim dodatnim poglavljima pri kraju knjige Randy Hain pod naslovom Jesi li pozvan? donosi razgovor s američkim svećenikom koji osobito djeluje u službi koja mladim muškarcima pomaže prepoznati jesu li pozvani na posvećeni život, te članak o uništavajućem utjecaju danas više nego ikad raširene pornografske industrije.

Primjer svetoga Josipa

Autorovi sugovornici u ovoj knjizi, osvjedočeni vjernici 21. stoljeća, ukazuju na prave uzore, znane i neznane junake vjere, kojima je povijest Crkve silno bogata. Kada govorimo o obiteljskom čovjeku koji osluškuje što je Božja volja za njega i njegovu obitelj, tada je dovoljno pogledati primjer svetoga Josipa, a njemu je posvećeno čitavo jedno poglavlje knjige koje je već samo za sebe vrijedno razmatranja.

Putokaz do Neba za prave muškarce katolike knjiga je koja prije svega čitatelja ohrabruje i nadahnjuje na način kao kad brat razgovara s bratom kojega iskreno voli. Priznat ćete da u ovom ranjenom svijetu i kaotičnom vremenu u kojemu živimo malo bratske ljubavi svakome treba, stoga primimo je i dijelimo dalje.

Osvrt prevoditeljice na knjigu Putokaz za Nebo za prave muškarce katolike.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Autorica: Dubravka Rojc

O knjizi „Putokaz za nebo” 

Svakoga sata svakoga dana stvaramo navike koje oblikuju naše ponašanje i o kojima ovisi gdje ćemo provesti vječnost. Jednom, kada ovozemaljski život završi, bit će prekasno mijenjati ih. Usred ludog ritma današnjice, pretrpanih rasporeda, svega onoga što tako lako odvlači pozornost, ova knjiga nudi provjerene „aplikacije” koje je Bog osmislio da bismo postali muškarcima kakvima on želi da budemo. Služite se njima! Vaša obitelj računa na vas.

„Ako već želimo biti buntovnici, pobunimo se onda protiv svijeta i hodimo putem u nebo koji vodi kroz Katoličku crkvu.” (Autor)

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh