Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Najtužniji osjećaj koji prebiva u srcu ovog naraštaja je ravnodušnost Drugi može umrijeti od gladi, ali nije me briga. Važno je da ja imam kruha. Drugi može umrijeti od hladnoće, ali nije me briga. Važno je da je meni toplo

Foto: Unsplash, Jeremy Perkins

 

Najtužniji osjećaj koji prebiva u srcu ovog naraštaja je ravnodušnost. Drugi ne postoji. Današnji čovjek kaže: „Postojim samo ja, sa svojim problemima i svojim radostima”.

Isus nas je naučio Pater noster (Očenaš) kako ne bismo zaboravili da pripadamo jednoj velikoj obitelji

Evanđelje nam kaže da čovjek nije otok, već pripada jednoj velikoj obitelji koja ima Oca koji se učinio vidljivim u Isusu Nazarećaninu, koji je stalno snažno govorio: „Ovo je moja zapovijed: ‘ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas…'”.
Isus nas je naučio Pater noster (Očenaš) kako ne bismo zaboravili da pripadamo jednoj velikoj obitelji; zato je drugi moj brat kojeg trebam ljubiti, čak i kada on, iz neznanja, postane Kajin.

Drugi može umrijeti od gladi, ali nije me briga. Važno je da ja imam kruha. Drugi može umrijeti od hladnoće, ali nije me briga. Važno je da je meni toplo…

Ne možemo govoriti OČE naš ako smo ravnodušni prema bližnjemu bilo koje rase, boje, religije i društvene klase.
Moj otac Utemeljitelj, Sveti Giustino M. Russolillo od Trojstva, lagano bi pognuo glavu pred svakom osobom koju bi susreo, prepoznajući u njoj brata kojeg treba ljubiti jer je dijete istog Oca nebeskog.
Danas često putujem vlakom, kako bih išao propovijedati u razne gradove. Dobro, često, čak vrlo često, događa se da kad neki putnik sjedne kraj mene, ne kaže ni ‘dobar dan’. U potpunosti se ignorira drugoga. Kako tužno! S ovakvim osjećajem potpune ravnodušnosti prema drugome evanđeoski osjećaj samilosti sigurno ne prebiva u većini mnogih ljudi, čak ni u onima koji se nazivaju kršćanima.
Drugi može umrijeti od gladi, ali nije me briga. Važno je da ja imam kruha. Drugi može umrijeti od hladnoće, ali nije me briga. Važno je da je meni toplo. Drugi može živjeti u paklenoj samoći, ali nije me briga. Važno je da ja živim s ljudima koji mi čine društvo jedući, pijući i zabavljajući se sa mnom.

Velik je problem što se danas u našim crkvama više ne govori ni o Raju ni o Paklu

Živi se bez samilosti jer je ateizam jako raširen. Ako se ne vjeruje u Boga našeg Oca i Stvoritelja, ne vjeruje se ni u Raj niti Pakao. Velik je problem što se danas u našim crkvama više ne govori ni o Raju ni o Paklu.
Čak ni za mnoge katolike više ne postoji ‘život vječni’ za one koji ljube bližnjega, ni ‘vječna muka’ za one koji zatvaraju srce na trpljenja bližnjega.

Amen. Amen.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh