Zanimljivosti

REPUBLIKA SAN MARINO

Najstariju državu na svijetu osnovao je katolički svetac hrvatskih korijena Prema legendi, osnivač San Marina bio je klesar Marin s otoka Raba, koji je došao u Rimini kao obrtnik kada se izgrađivala gradska luka…

Najstariju državu na svijetu osnovao je katolički svetac hrvatskih korijena

Republika San Marino najstarija je država na svijetu i peta najmanja država na svijetu (treća u Europi, nakon Vatikana i Monaka). Površina republike iznosi 60,57 kvadratnih kilometara, a nalazi se na istočnim obroncima Apenina i okružena je sa svih strana teritorijem Italije. Iz imena se već može pretpostaviti da ju je osnovao sveti Marin, 301. godine, piše uCatholic.

Sveti Marin, osnivač San Marina

Prema legendi, osnivač San Marina bio je klesar Marin s otoka Raba, koji je došao u Rimini kao obrtnik kada se izgrađivala gradska luka. Sveti Gaudencije, biskup Riminija, stupio je u kontakt s dvojicom Rabljana, krstio ih, kasnije zaredio za đakone i dao im imena Marin i Lav, po dvojici mučenika.

Zbog svoje marljivosti i virtuoznosti postao je vrlo cijenjen u kršćanskoj zajednici te tako postao đakon. Bio je progonjen zbog svojih kršćanskih propovijedi te je pronašao utočište na teško pristupačnom brdu Titan. Ondje je sagradio malu crkvu, koja je brzo postala utočište za sve one koji su tražili novi dom i zaklon. To je bila osnova za razvoj današnjeg grada-države San Marina.

Prema vrelima, San Marino prvi se puta spominje 754. godine, u Pipinovoj darovnici, a kao grad 885. Iskoristivši borbe Riminija i Urbina, stekao je neovisnost tijekom XIII. i XIV. stoljeća. Godine 1631., papa Urban VIII. priznao je grad San Marino kao neovisnu republiku.

Za vrijeme vrlo hladne zime, 366. godine, sv. Marin se razbolio. Neke od njegovih zadnjih riječi bile su „Relinquo vos liberos ab utroque homine“, odnosno „Oslobađam vas od oba čovjeka“. Njegovo potvrđivanje neovisnosti od Carstva i Papinskih država toga vremena pokazalo se kao dugogodišnja inspiracija malene republike. Moto republike „Libertas“, navodno je nastao iz zadnjih riječi sv. Marina.

Zastava San Marina sastoji se od dva jednaka vodoravna polja – gornjeg, bijele boje i donjeg, svijetloplave boje. U sredini se nalazi državni grb. Grb se sastoji od štita (na kojem su tri srebrna tornja na tri zelena brežuljka) okruženog zlatnom vrpcom i lovorom s obje strane, iznad se nalazi kruna, a ispod srebrna vrpca na kojoj piše „LIBERTAS“.

Blagdan svetog Marina, 3. rujna, nacionalni je praznik u San Marinu.

Vedrana Prka; Book.hr

Foto: Move Abroad Now

Komentirajte
1 Comment

1 Comment

  1. Juki

    26. lipnja 2018. at 11:10

    Pretpostavlja se da su Hrvati naselili današnji prostor Republike Hrvatske u 7. stoljeću. Prema tome, sv. Marin nije mogao imati hrvatske korijene 🙂

U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh