Vjera i znanost

NAJPOZNATIJI OBRAĆENIK 20. STOLJEĆA

Spoznaja koja je slavnog autora „Kronika iz Narnije” izvela iz ateizma Ateisti su dugo tvrdili da bi bilo logičnije vjerovati da Bog ne postoji nego pokušati objasniti kako zlo i Bog mogu postojati istodobno.

Foto: Pixabay


Da moralni zakon ne postoji, ne bismo mogli biti svjesni pravde i nepravde. Najpopularniji argument protiv postojanja Boga je vjerojatno onaj koji govori o prisutnosti i postojanju zla u svijetu.

Ako zaista postoji dobar i pravedan Bog, zašto dopušta da se dobrim ljudima događaju loše stvari?

Ako zaista postoji dobar i pravedan Bog, zašto dopušta da se dobrim ljudima događaju loše stvari? Ateisti su dugo tvrdili da bi bilo logičnije vjerovati da Bog ne postoji nego pokušati objasniti kako zlo i Bog mogu postojati istodobno.

C. S. Lewis je bio takav ateist. On je vjerovao da sva nepravda u svijetu potvrđuje njegov ateizam sve dok se nije zapitao kako zna da je svijet nepravedan: „(Kao ateistu) moj se dokaz protiv Boga svodio na to da je svijet okrutan i nepravedan.

Čovjek nikada neće crtu nazvati savinutom ako nema predodžbu o tome kako izgleda ravna crta.

Međutim, kako sam uopće došao do zamisli o pravdi i nepravdi? Čovjek nikada neće crtu nazvati savinutom ako nema predodžbu o tome kako izgleda ravna crta. S čime sam uspoređivao svijet kada sam ga nazvao nepravednim?” Ta je spoznaja izvela Lewisa iz ateizma i na koncu ga dovela do kršćanstva.

nemam dovoljno vjere da bih bio ateist; Autori: Norman L. Geisler i Frank Turek

Iz knjige N. L. Geislera i F. Tureka „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist”. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi pročitajte ovdje.

VELIKI POPUSTI: U razdoblju od 10. do 30. studenoga knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 60 umjesto 120 kuna. Kupiti ju možete ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh