Duhovnost

ČETIRI POZNATA OBRAĆENIKA

Najpoznatija obraćenja u povijesti kršćanstva Kršćanstvo puno toga duguje ovim obraćenjima…

Kako ga je pokušaj da objektivnim metodama raskrinka mit star dva tisućljeća, doveo do obraćenja

U svojim ranim danima vjera je imala malo ili nimalo djece rođene u kršćanskim obiteljima. Većina kršćana potječe od Židova i pogana. Neke od tih obraćenika obratio je sam Isus, piše Aleteia.

Mnogi su se pridružili kršćanstvu nakon što su čuli propovijedi apostola, osobito Petra i Pavla. Ti su obraćenici potom obraćali druge.

Evangelizacija je mogla biti opasna po život u ranom kršćanstvu kada je religija praktički bila pod opsadom. Unatoč opasnosti, kršćani su nastavili širiti svoju vjeru, a religija je nastavila rasti u sjeni. Svaka obraćena osoba bila je vrijedna, ali neki su imali veći utjecaj na novu religiju od drugih. Ova četiri poznata kršćanska obraćenja pomogla su oblikovati kršćanstvo.

Savao iz Tarza

Savao je rođen u pobožnoj židovskoj obitelji. Bio je farizej i rimski građanin, što ga čini neobičnim kandidatom za obraćenika u ranim danima kršćanstva. Progonio je i mrzio kršćane. Čak je sudjelovao u ubojstvu svetog Stjepana. Unatoč tome, Savao je postao jedan od najutjecajnijih kršćana u povijesti, kad je napustio Jeruzalem i krenuo prema Damasku. Na toj je dugoj cesti bio zaslijepljen jakim svjetlom i čuo je glas „Savle, zašto me progoniš?“ Savao je naravno apostol Pavao, a priča o njegovom obraćenju, od progonitelja do apostola, nastavlja poticati kršćane.

Konstantin Veliki

Konstantin je bio rimski car. Tijekom ratovanja borio se s Maksencijem na Milvijskom mostu. Konstantinovi vojnici nosili su štitove s nepoznatim znakom – kristogramom, zbog toga što mu se u snu ukazao Isus Krist i rekao: „In hoc signo vinces“, odnosno: „U ovom znaku ćeš pobijediti“.

Konstantin se zavjetovao da će, ako osvoji bitku, slijediti Boga koji mu govori, Boga kršćana. Konstantin je osvojio bitku i postao prvi rimski car koji se obratio na kršćanstvo.

Klement Aleksandrijski

Klement Aleksandrijski vjerojatno se ipak rodio u Ateni. Roditelji su mu bili pogani. Klement je bio blisko upoznat s grčkom mitologijom i raznim poganskim religijama. Obratio se na kršćanstvo zbog svoje percepcije poganstva kao moralno korumpiranog, te je koristio svoje opsežno znanje o poganskoj mitologiji i tradiciji kako bi obratio druge pogane.

Njegova tri najvažnija djela u potpunosti su sačuvana, što je neobično za dokumente iz tog vremena. Radi se o sljedećim djelima: Protreptik (ili Nagovor – 12 poglavlja gdje se obraća Grcima i poziva ih da napuste prazne filozofije i priklone se Kristu, čija je pjesma silnija od one Orfejeve); Pedagog (niz od tri knjige – praktično-moralno-asketskih opomena, savjeta i propisa; pedagog je sam Krist); Stomati (ili Tapiserije – sustavno nepovezana zbirka različitih tema u sedam knjiga).

Sveti Augustin

Sveti Augustin rođen je u Africi, otac mu je bio poganin, a majka kršćanka. Otac ga je učio da se prikloni svjetovnim užicima. Kad je imao 16 godina, ukrao je voćku iz susjedovog vrta. Kasnije je u svojoj knjizi „Ispovijesti“ napisao da nije želio voćku, već da ju je ukrao jer je htio osjetiti uzbuđenje.

Kada je imao 32 godine, čuo je glas koji ga je uputio da pročita Pavlovu poslanicu Rimljanima. Pročitao ju je i obratio se.

Vedrana Prka; Book.hr

Najčitanije

Na vrh