Duhovnost

TRPLJENJE

Najpodrobniji opis Magdalenina mističnog doživljavanja Od svih Magdaleninih životopisaca, jedino je župnik Lesjak ostavio najpodrobniji opis Magdalenina mističnog doživljavanja. Zapise istrage vodio je u obliku dnevnika. Iz njih se vidi kako je iz dana u dan postajao, na osnovi vlastitog opažanja, sve veći i veći Magdalenin zagovornik. Detaljno je opisao mistične pojave: stanje ekstaze, viđenja, stigme, primanje mistične pričesti i nenaravne hrane, življenje bez zemaljske hrane, lebdjenje... Lesjak je Magdalenu uzeo k sebi u korizmenom vremenu, tj. u razdoblju u godini kad je najviše trpjela. Budući da je trpljenje u Velikom tjednu bilo za Magdalenu jedno od najgorih, donosimo ga zapisana onako kako ga je na svoje oči vidio Lesjak:

Foto: Pixabay

 

Kao i jučer, Magdalenino je trpljenje počelo u pet ujutro. Opet je bila posve tiha. Sinoć je odjenula čistu košulju. Primijetio sam kako se na rublju pojavljuje sve više krvavih mrlja. One su se toliko umnožile da na rublju više nije ostalo nijedno mjesto koje nije bilo krvavo. To je ponovo trajalo do pola jedanaest prijepodne. Tad se probudila iz ekstaze.

Isusa je vidjela tako strašno izbičevana da su s njegova tijela otpadali komadići mesa

Opisala je bolno Isusovo bičevanje. Krvnici su Isusa udarali bičevima koji su na kraju imali pričvršćene željezne zupce. Isusa je vidjela tako strašno izbičevana da su s njegova tijela otpadali komadići mesa. Rekao joj je da će i sama to sve pretrpjeti, nakon čega je osjetila veoma snažne bolove bičevanja, iako nije bila stvarno bičevana.
Isto takvo trpljenje, kakvo i prijepodne, osjetila je i od dva do četiri popodne. Rublje joj je bilo isto onakvo kakvo i prijepodne.

Magdalena si je namjeravala promijeniti čarape još u srijedu navečer. To čini veoma rijetko, jer joj se čarape prilijepe na rane na nogama te joj preobuvanje uzrokuje velike bolove

U večernjoj ekstazi, koja je nastupila u uobičajenu vremenu, tako je snažno osjećala bolove pet Isusovih rana da joj se otvorila rana na boku. Nato su joj se ukazale svete djevice Terezija i Filomena. Pričest je bila vidljiva.
Napomena. Gospođa Marija Rudež, vlasnica ribničkog gospodarstva, i gospođa Košir, žena službenika okružnog suda, bile su svjedokinje Magdalenina krvarenja od bičevanja, večernje ekstaze i krvarenja od trnove krune sljedećeg jutra.

Magdalena si je namjeravala promijeniti čarape još u srijedu navečer. To čini veoma rijetko, jer joj se čarape prilijepe na rane na nogama te joj preobuvanje uzrokuje velike bolove. No iz poštovanja prema gospođi Rudež, koja je htjela vidjeti rane na nogama, promijenila si je čarape danas, u utorak navečer.

Iz knjige „Magdalena Gornik“ autorice Martine Kraljič. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh