Aktualnosti

BROJ 143. (STUDENI 2021.)

NOVI BOOK Pun ohrabrujućeg sadržaja! Ovim putem, još jednom zahvaljujemo svima koji su pomogli da Book nastavi izlaziti na uobičajen način, kao jednobroj. Svoj primjerak za mjesec studeni, možete nabaviti na kioscima Tiska ili se pretplatite

Foto: Shutterstock; Boris Rubin


Svaki je broj Booka sve bogatiji vašim životnim pričama, svjedočanstvima, ohrabrujućim tekstovima prikladnima za vrijeme u kojem živimo. Zavirimo kratko u novi Book.

Iz uvodnika

Glavni urednik Josip Lončar u uvodniku obrađuje temu kako moliti za nekoga tko se zbog bolesti nalazi blizu smrti.

Koji su preduvjeti uspješne molitve, kako podići svoja jedra, koje su prepreke ozdravljenju… Autor odgovara na ova i na slična pitanja.

“Trenutak kad primimo dar vjere je trenutak kad uspijemo podići svoje duhovno jedro kako bismo omogućili Duhu da ne puše uzalud. Vjera se događa uslijed molitve i sasvim je u redu početi moliti bez ikakve vjere. Glavni protivnik vjere srca je razum koji u molitvi trebamo nadvladati. Za razum je, npr. potpuno neprihvatljivo da molitvom može doći do tjelesne promjene, tj. da se pojedini dijelovi tijela mogu obnoviti ili da pojedine izrasline mogu nestati. Molitva je proces u kojem dolazimo u Božju prisutnost, ulazimo u Boga i ostajemo u njemu. U Božjoj prisutnosti duh preuzima primat nad razumom i ono što nam je izgledalo nemoguće odjednom postaje moguće.” (Iz uvodnika)

OČE, NEKA BUDE VOLJA TVOJA Je li volja Božja da umrem ili da ozdravim? Mnogi traže odgovor na to pitanje…

Bog je živ

U ovome broju prenosimo životne priče dvije djevojke, Matee i Marijane, koje vas u najmanju ruku neće ostaviti ravnodušnima. A vrlo je vjerojatno da bi i vas mogle potaknuti da preispitate svoj odnos s Gospodinom; možda na obnovu predanja Njemu koji daje životnu ‘vatru’.

Marijana: “Bog nas na obraćenje poziva tijekom cijelog našeg života. Zove nas na razne načine i kroz susrete s različitim ljudima”

Matea: “Pročitala je moj farizejski stav da sam dobra osoba i da se spašavam svojim dobrim djelima”

Snaga koja dolazi iznutra

“…sve ono što nastojimo činiti da bismo se definirali izgleda kao beskorisno gubljenje vremena. To nam ne treba, jer to nismo mi. Mi smo sinovi i kćeri Božje i zbog nekog nevjerojatnog razloga, još smo i ljubljeni”, kaže fra Richard Rohr, čiji smo tekst odabrali za naslovni tekst ovoga broja. Jer, što nam sada treba više nego to?! 👇

I kada vas On gleda, vi postajete djetešce. Tada znate da On ima život za vas

“Usudimo se dakle (po)gledati u Gospodina. Vaše gledanje u Njega je Njegov Duh u vama. Sve što vi trebate raditi je da završite tu vezu. I to je molitva. Ona nema puno zajedničkog s riječima, nego sa zajedništvom. I kada vas On gleda, vi postajete djetešce kao onaj čovjek koji je htio da mu budem otac. Tada znate da On ima život za vas. I postajete goli, jer sve to što nastojimo činiti da bismo se definirali izgleda kao beskorisno gubljenje vremena. To nam ne treba, jer to nismo mi. Mi smo sinovi i kćeri Božje i zbog nekog nevjerojatnog razloga, još smo i ljubljeni. O Bože, zašto me voliš na taj način? Što to nalaziš u meni tako privlačno? Jer ja ne nalazim ništa lijepo. Gospodin tada otopi svu vašu mržnju usmjerenu prema vama samima, a On sam zna da je ona beskrajna, ta ljudska sposobnost da mrzimo sami sebe. Ja ne znam kako da to otopim, maknem, odbacim i pogledam u Gospodina i da Ga pustim da me gleda i da me zove imenom, da me oslobodi i da me zove „kćeri“. Nema više od toga. Nemojte dakle sjediti i čekati da se to mistično iskustvo dogodi kada budete imali 75 godina. Jer – to je sve. Stvar je samo u tome da u to vjerujemo još više i dublje. I da se u tome radujemo.”

GLS 2021. Važno je odlučiti što želite biti

Nisu svi koji su na vlasti korumpirani, kako smo često skloni misliti – naravno da je moguće na položaju zaista djelovati s integritetom. Potvrđuje to svojim primjerom Nigerijka Ibukun Awosika, govornica na ovogodišnjem Globalnom liderskom summitu. Pročitajte njezinu životnu priču!

A kako biste čuli više od Ibukun i drugih predavača svjetskog glasa, već danas nabavite svoje ulaznice za ovaj najbolji liderski događaj godine, GLS 2021. koji se održava 12. i 13. studenog.

OVDJE.

Košulja od vatre

Iz nove knjige u Biblioteci Figulus donosimo ulomak zanimljiva naslova. Sigurni smo da će se mnogi pronaći i u ovom tekstiću i u knjizi.

Autoričina iskrenost mogla bi vas šokirati!

Heather King, obraćenica s burnom prošlošću, u ovim izvanrednim memoarima pod naslovom “Košulja od vatre. Godina dana u društvu svete Male Terezije” opisuje kako je provela 365 dana sa svetom Terezijom iz Lisieuxa.

Razmatrajući njezin životni put i nasljedujući ju koliko god je mogla, otkriva radikalnu vjeru, istinsku ljubav i nevjerojatno plodan život ove svima nam drage francuske redovnice iz 19. stoljeća. I ohrabruje svakoga od nas da ispričamo svoju priču…

Znamo li to?

Naša Anita Kanđera za ovaj je broj napisala izvrstan tekst, poklonila nam ga je, bez očekivanja, predana Providnosti koja joj je uvijek vjerna baš kao što je ona “vjerna u malom” (Mt 25,21; Lk 16,10).

Anitin rad možete pratiti na Instagramu, na FB-u, na web-stranici

Molitva

Odričem se svake potrebe udovoljavanja drugima
te postizanja mira i sklada pod svaku cijenu.
Neka vladaju mir i sklad, ali na temelju ljubavi i uzajamne brige,
a ne straha i prisilne potrebe za udovoljavanjem drugima.
Daj mi snage suprotstaviti se kada je to potrebno
te izdržati oluje koje su ponekad nužne na putu uspostavljanja Tvoga mira. Amen.

Iz Booka br. 143 (drugu molitvu potražite na istoj stranici, str. 25.)

Ponovno!

Početkom listopada hodočastili smo Padru Piju u San Giovanni Rotondo, i to dva vikenda za redom. Bogu hvala!

Svoja iskustva s nama su podijelile Silva i Karolina, a vi svoj termin za San Giovanni Rotondo ili Svetu Zemlju možete rezervirati pozivom na broj: 091/949-8854 (radnim danom 8 – 16 sati) ili se javite e-poštom na: [email protected].

Više o našim hodočašćima pročitajte ovdje.

Ovu bi knjigu svaki župljanin trebao pokloniti svome župniku

Ako se bojite to učiniti, ostavite knjigu svome župniku pred vratima i pobjegnite. (Trebamo se malo šaliti, smijeh je dobar za dušu 😂

Svećenik koji je pod stresom, stvara stres drugima. Evo, moja je namjera: pomoći ti vratiti se na put sreće (Ps 1,2).

Potpuno sam siguran da Bog (onaj Isusov, ne malo čudovište koje nosimo u srcu) želi da budemo sretni. I da nam je dao niz uputa kako bi nam u tome pomogao.

Vežite pojaseve. Krećemo…

Autor

U novom Booku još čitamo:

  • Samo se opusti i divlje pleši!
  • Ne gomilajmo – neka kruži
  • Neprijateljev plan
  • Kako pobijediti u bitki za duše
  • Zaštiti se
  • Teške osobe, tekst dr. Verice Jačmenica-Jazbec
  • i još puno toga…

Foto: „Strah ti od muhe čini slona“; tekst na str. 74. novog Booka

Pretplati se na Book za pravu dozu dobrih riječi! 👼
Kontakti:
+385 95/388-6131 ili e-mailom na: [email protected]

Ne možeš si priuštiti pretplatu?! Ili bi ju htio pokloniti onome tko si ju ne može priuštiti?!
Javi nam se! 

+385 95/388-6131 ili e-mailom na: [email protected]

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh