Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Nadoknadi, Isuse, mome supružniku svaku muku, žrtvu, odricanje, nesebičnost, davanje meni i našoj obitelji

RAZMATRANJE I MOLITVA


O Bože, Oče, tako želim biti blagoslov svome braku, svome supružniku, ali i mnogim drugima. Ili možda ne želim? Želim si iskreno postaviti to pitanje, ne zato da se osuđujem, omalovažavam, da gledam u prošlost, da padnem pod teretom toga, već zato da vidim težim li istini – koja me može i hoće osloboditi, istini Božjoj, koja je sasvim suprotna ovome svijetu. Ili sam potpao/la pod „ležernost“ ovoga svijeta, koji me tako lukavo odvlači od supruga/e, od obiteljskih vrijednosti nudeći mi vrijednosti tako da ispadne da ja imam svoje pravo? Itekako ga imam, pa dijete sam Božje, no u čemu je utemeljeno moje pravo i jesam li uistinu svjestan/na i siguran/na da su moja djela ponizna i ispravna? Naravno da ću pasti, ali gdje je moj temelj? Pitam se može li moj brak, moj odnos prema supružniku, moj primjer djelovanja i ponašanja u braku biti primjer drugima? Brak se napada više nego ikada, na mnoge načine želi ga se uništiti; obiteljske vrijednosti se izokreću, uništava se vrijednost i uloga roditelja, oca i majke jer „treba dopustiti pravo izbora“, „mora postojati demokracija“… Gdje sam ja u svemu tome? Padam li pod pritiskom svijeta, emocija, nerazumijevanja? Kada sam slab, onda sam jak (2 Kor 13,4). Jesam li od onih koji tvrde i misle da slijede Isusa, a zapravo to što je on pravedan za mene nepravedna razapet da bih ja imao život i brak, gledam kao poraz, kao Isusovu slabost, jer „poniznost je slabost“?

Shvaćam li koja je snaga u poniznosti, u tome da slijedim Krista i, suprotno ovome oholome svijetu, razapnem svoj ponos

Isus je bio razapet „zbog slabosti“. Shvaćam li koja je snaga u poniznosti, u tome da slijedim Krista i, suprotno ovome oholome svijetu, razapnem svoj ponos koji često guši mene, ali i moj brak i obitelj?

Želim ti otvoriti svoje srce, Isuse, koje je možda izranjeno, slabo, oholo, zavidno. Na temelju svoga autoriteta supružnika, roditelja, djeteta Božjega i po poniznosti i žrtvi tvoga Križa zazivam silu tvoga blagoslova na svoj brak, na svoga supruga / svoju suprugu i na našu obitelj. Odričem se grijeha oholosti i egocentričnosti, želim biti „slab/a“ kako bih postao/la jak/a suprug/a i kako bih to svjedočio/la svojim životom. Zato te danas molim, dotakni duh, dušu i tijelo moga supruga / moje supruge, prožmi ga/ju svojim duhom, ispuni ga/ju radošću, slomi svaku krivu navezanost na ovaj svijet, otvori mu/joj oči da vidi radost života, blagoslovi svaki posao koji radi i nadoknadi mu/joj za svaku muku, žrtvu, odricanje, nesebičnost, davanje meni i našoj obitelji.

Molim te iz svega srca, oslobodi me, sruši sve što me čini sebičnim/om suprugom i stvori mi zahvalno srce

O Bože, oprosti mi moju nezahvalnost i to što često gledam samo svoje prohtjeve. Molim te iz svega srca, oslobodi me, sruši sve što me čini sebičnim/om suprugom i stvori mi zahvalno srce. Zagrli svojim zagrljajem, Isuse, moga supruga / moju suprugu i nadoknadi joj svaki trenutak kada me je trebao/la, a ja sam mu/joj se uskraćivao i tako unio prazninu i tugu u njegovo/njezino srce. Dotakni ga/ju, Isuse!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Danas zagrli, zahvali, ispričaj se, napravi bilo što što će iskazati ljubav i poštovanje tvome suprugu / tvojoj supruzi. Ako i nije kraj tebe, napravi to u mislima i srcu. Ili ćeš to (opet) ostaviti za neki drugi put? Time najviše ti dobivaš, postani toga svjestan/na.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh