Aktualnosti

NACIONALNI SUSRET VODSTAVA KARIZMATSKIH ZAJEDNICA U HRVATSKOJ

Nadbiskup Puljić susreo se s izaslanstvom vodstva karizmatskih zajednica u Hrvatskoj: ‘Lijepo je kad se takvi pokreti u Crkvi između sebe poštuju i ljube’ U subotu 1. prosinca u Zadru je održan Nacionalni susret vodstava karizmatskih zajednica u Hrvatskoj, koje djeluju kao pokret „Obnova u Duhu Svetom“ (ODS). Izaslanstvo vodstva karizmatskih zajednica susrelo se i s nadbiskupom Želimirom Puljićem…

Nadbiskup Puljić susreo se s izaslanstvom vodstva karizmatskih zajednica u Hrvatskoj: 'Lijepo je kad se takvi pokreti u Crkvi između sebe poštuju i ljube'

Foto: IKA


 

„Obnova u Duhu Svetom“ crkveni je pokret, no njegovi članovi ga nazivaju ‘struja milosti’, prihvaćajući termin koji je upotrijebio kardinal Leo Joseph Suenens, kada je opisao duh karizmatske zajednice u Crkvi te je puno učinio u njenoj afirmaciji i unutar same Crkve.

Izaslanstvo vodstva karizmatskih zajednica susrelo se i s nadbiskupom Želimirom Puljićem. U izaslanstvu vodstva karizmatskih zajednica na susretu su bili: uime Vijeća duhovnika „Obnove u Duhu Svetom“ p. Sebastijan Šujević, koordinatori ODS-a za Hrvatsku Lordan Ljubenkov i Damir Zukan, članovi Vijeća koordinatora ODS-a Petar Jurčević i Marko Blagović, te voditelj zajednice Jošua Niko Rončević.

„Žele služiti Crkvi, žele Boga slaviti, žele se okupljati…“

Nadbiskup Puljić i koordinatori razmijenili su informacije, da mons. Puljić iz prve ruke, u osobnom razgovoru čuje i vidi što radi karizmatska obnova u Hrvatskoj po svojim zajednicama. Koordinatori ODS-a uvidjeli su poveznicu duha njihovog djelovanja s nadbiskupskim geslom mons. Puljića koje glasi: „Jedinstvo, sloboda, ljubav.“ To je nadbiskup preuzeo od misli sv. Augustina: „In necessariis Unitas, in dubiis Libertas, in omnibus Caritas.“ („U bitnome jedinstvo, u dvojbama sloboda, a u svemu ljubav.“) „Jedinstvo je prva i temeljna riječ koja daje prostora slobodi, a hrani se ljubavlju koju nam je naš Otkupitelj posvjedočio svojim životom. Složio sam se s njihovim uvidom i ponudio im svoje biskupsko geslo kao model uvažavanja slobode i ljubavi.

Koordinatori su to sami zaključili. Rekao sam da to geslo nije primjenjivo samo unutar Crkve, nego bi to moglo biti i društveno geslo. U tom slučaju ne bi bilo napetosti i nepotrebnih svađa. U bitnim stvarima moramo biti zajedno. O istinama i dogmama katoličke vjere ne može se raspravljati. U onome što je nužno, što je bitno, neka vlada jedinstvo. U stvarima koje nisu bitne neka vlada sloboda. A u svemu ljubav. Lijepo je kad se takvi pokreti u Crkvi između sebe poštuju i ljube, makar su različitih usmjerenja”, rekao je nadbiskup Puljić u osvrtu na taj susret. Izrazio je poštovanje i jako pozitivan dojam onome što je čuo i doživio na susretu. „Žele služiti Crkvi, žele Boga slaviti, žele se okupljati, proučavati Sveto pismo, evanđelja, žele moliti. Što tu nedostaje? Što se drugo i više može poželjeti da katolik čini? I žele poštivati hijerarhiju, župnika, odnosno one koji su zaduženi za pastoral”, istaknuo je mons. Puljić.

„Shvatili smo da nas geslo nadbiskupa Puljića potiče da idemo u pravcu zajedništva, ljubavi, jedinstva i služenja. Uz evangelizaciju želimo stalno razvijati formaciju. Želimo surađivati kroz župe, biskupije i pastoralne planove i olakšati poslanje našim pastirima i posredstvom kontakata koje imamo u radu s ljudima. Da crkveni pastiri imaju osobe koje su odgovorne i predstavljaju brojne duhovne stvarnosti djelatne u molitvi i apostolatu među vjernicima”, rekao je Lordan Ljubenkov.

Koordinatori su nadbiskupu ukratko predstavili i svoja iskustva sazrijevanja u vjeri, što je primjer i veće zajednice u kojoj su ljudi različitih profila. U raznolikosti njihovih putova vjere i svjedočenja za Gospodina postoji veliki potencijal o kojemu govori i papa Franjo, dodao je Ljubenkov.

„Doživjeli smo njegov očinski pristup, blagoslov i interes za nas i za sve zajednice u Hrvatskoj“

Damir Zukan zahvalan je nadbiskupu za „topli, otvoreni prijem u jednostavnosti. Otac nadbiskup je poslušao što radi karizmatska obnova u Hrvatskoj. Doživjeli smo njegov očinski pristup, blagoslov i interes za nas i za sve zajednice u Hrvatskoj. Taj prijem i blagoslov nama znači kao poticaj za daljnji rad, pogotovo u suradnji sa službenicima Crkve, s ocima biskupima, sa župnicima gdje naše zajednice djeluju. Obnova u Duhu Svetom osjetila je poziv zajedništva. Zajedništvo smo stavili kao temeljnu vrijednost za naše djelovanje. To zajedništvo želimo njegovati prije svega s Bogom, s našom Crkvom i međusobno” rekao je Zukan.

Koordinatori ODS-a darovali su nadbiskupu djela ODS-a i plod rada svojih ruku: snimke s njihovih evangelizacijskih susreta, sliku Gospe Guadalupske jer je ona Gospa evangelizatorica, te ulje i vino. „Lijepo je to zajedništvo, jedinstvo i simbolika tih darova, u kojemu se spajaju božanski dar i plodovi ljudskog uzdarja kao blagoslov u suradnji s Bogom”, rekao je nadbiskup Puljić.

Izvor: IKA

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

  • 54
  •  
  •  
  •  
  •  
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Klub prijatelja
Na vrh