Aktualnosti

PRVI PUTA U SAD-U

Nadbiskup Hebda pokrenuo istragu protiv biskupa osumnjičenoga za zataškavanje seksualnoga zlostavljanja Unutarcrkvenu istragu vodit će Tim O’Malley, nekadašnji voditelj odjela za kaznena djela, koji ima iskustva s pravosuđem savezne države Minnesota. O pojedinostima neće biti riječi do završetka istrage

Nadbiskup Hebda i papa Franjo/ foto: whispersintheloggia.blogspot.com


 

Nadbiskup Nadbiskupije St. Paul i Minneapolisa Bernard Hebda objavio je u srijedu 11. rujna istragu zbog namjere zataškavanja protiv biskupa Biskupije Crookston Michaela Hoeppnera, prenosi agencija Kathpres.

Mons. Hoeppner optužen je za namjeru uplitanja u građanske ili kanonske postupke istrage u najmanje jednom slučaju seksualnoga zlostavljanja od klera. O tome su izvijestili i državno odvjetništvo, objavljeno je na nadbiskupijskim mrežnim stranicama.

Unutarcrkvenu istragu vodit će Tim O’Malley, nekadašnji voditelj odjela za kaznena djela, koji ima iskustva s pravosuđem savezne države Minnesota. O pojedinostima neće biti riječi do završetka istrage. Prema novom protokolu, rezultati unutarcrkvene istrage odmah se prosljeđuju apostolskom nunciju u Washingtonu i Kongregaciji za biskupe u Rimu, gdje se odlučuje o daljnjim koracima. Slučaj Hoeppner prvi je koji se vodi po novim propisima te će ujedno „ispitati njihovu djelotvornost“, a uskoro slijedi i drugi slučaj. Catholic Herald početkom tjedna izvijestio je, naime, da njujorški kardinal Timothy Dolan razmatra pokretanje istrage protiv biskupa u Buffalu Richarda Malonea, što je zatim potvrdio glasnogovornik Njujorške nadbiskupije Joseph Zwilling, prenosi IKA.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh