Aktualnosti

JEDAN OD PRVIH TELEVIZIJSKIH PROPOVJEDNIKA

Nadbiskup Fulton Sheen uskoro će biti proglašen blaženim Papa Franjo odobrio je 5. srpnja Kongregaciji za kauze svetaca da proglasi dekret o čudu koje se pripisuje zagovoru sluge Božjega Fultona Sheena, jednog od prvih televizijskih propovjednika

Nadbiskup Fulton Sheen uskoro će biti proglašen blaženim

Fulton J. Sheen/ foto: Vatican News


 

Papa Franjo primio je 5. srpnja u audijenciju prefekta Kongregacije za kauze svetaca kardinala Angela Becciua. Tijekom audijencije Papa je dao odobrenje Kongregaciji da proglasi nove dekrete o čudu i herojskim krepostima za osam slugu i službenica Božjih, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice. Jednim od odobrenih dekreta priznato je čudo koje se pripisuje zagovoru časnoga sluge Božjega biskupa Fultona Sheena, naslovnog nadbiskupa Newporta i nekadašnjeg biskupa Rochestera.

Njegova misija kao televizijskog propovjednika počinje s emisijom na NBC-u ‘Vrijedi živjeti’

Fulton Sheen rođen je 8. svibnja 1895. u El Pasu u Illinoisu u SAD-u. Sa 24 godine bio je zaređen za svećenika i nakon što je stekao doktorat iz teologije u Rimu, vratio se u SAD gdje je započeo svoje poslanje kao župnik u predgrađu. Od 1926. do 1950. predavao je filozofiju na Katoličkom sveučilištu u Washingtonu. Godine 1930., na poziv američke radio postaje NBC, sudjelovao je svake nedjelje u radijskoj emisiji pod nazivom „Katolički sat“. Godine 1950. njegov jasan i razumljiv jezik stigao je do televizijskih gledatelja. Njegova misija kao televizijskog propovjednika počinje s emisijom na NBC-u „Vrijedi živjeti“. Emisiju je svaki tjedan pratilo više od trideset milijuna gledatelja. Godine 1950. imenovan je nacionalnim ravnateljem Društva za širenje vjere. Počinje dugi niz putovanja u Aziju, Afriku i Oceaniju. Dana 11. lipnja 1951. posvećen je za biskupa, a 1966. imenovan je biskupom u Rochesteru. Umro je 9. prosinca 1979. u New Yorku.

Tijekom iste audijencije za članove Kongregacije za kauze svetaca Papa je odobrio da se na sveopću Crkvu proširi liturgijsko štovanje u čast blaženog Bartolomea de Martirija (svjetovnog imena Bartolomeo Fernandes) iz Reda braće propovjednika što odgovara kanonizaciji.

Izvor: IKA

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh