Aktualnosti

SLOBODNA DALMACIJA

NA PELJEŠCU Nijemci traže kosti čovjeka s fotografije Oko Stona zadnjih su dana pronađeni posmrtni ostaci više desetaka njemačkih vojnika. Uz nekoliko njih pronađene su i neoštećene metalne pločice s personalnim brojevima i oznakama 999. kažnjeničkog bataljuna...

Foto: commons.wikimedia; Shutterstock, Stonska tvrđava u kojoj se i August Landmesser vjerojatno zatekao pred smrt

Nakon gotovo punih 78 godina na više lokacija oko Stona zadnjih je dana izvršena ekshumacija posmrtnih ostataka njemačkih vojnika koji su poginuli u borbi ili bili strijeljani od partizanskih jedinica nakon krvavih bitaka za oslobođenje ovoga dijela Pelješca u listopadu 1944., piše Davor Krile za portal Slobodna Dalmacija.

August je bio zaručen Židovkom za koju se kasnije i oženio. Nakon njezina ubojstva u njemačkom koncentracijskom logoru 1942. još je otvorenije prkosio nacističkom režimu

Iskapanje je organizirao Njemački savez za skrb o vojnim grobljima (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge) na temelju ugovora s hrvatskom vladom i ekshumacijskih odobrenja izdanih od nadležnoga Ministarstva branitelja.

Aktualne ekshumacije pripadnika Wehrmachta oko Stona uključuju i potragu za bivšim vojnikom 19. 999. tvrđavskog kažnjeničkog bataljuna, čiji su pripadnici u ranu jesen 1944. branili ovaj dio poluotoka od partizanske ofenzive.

Na samome kraju rata prisilno je mobiliziran u 999. kažnjenički bataljun i dospio je na Pelješac. Po partizanskom zauzimanju Stona 18. listopada 1944. najvjerojatnije je zarobljen, a potom strijeljan u valu pobjedničke odmazde

August Landmesser posthumno je postao poznat po fotografiji iz 1936. godine na kojoj u masi zaluđenoj Adolfom Hitlerom odbija pozdraviti nacističkim pozdravom. U trenutku nastanka fotografije Landmesser je radio u brodogradilištu Blohm&Vosss u Hamburgu. Bio je zaručen Židovkom za koju se kasnije i oženio. Nakon njezina ubojstva u njemačkom koncentracijskom logoru 1942. još je otvorenije prkosio nacističkom režimu. Na samome kraju rata prisilno je mobiliziran u 999. kažnjenički bataljun i dospio je na Pelješac. Po partizanskom zauzimanju Stona 18. listopada 1944. najvjerojatnije je zarobljen, a potom strijeljan u valu pobjedničke odmazde.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh