Vjera i znanost

MR. DARIO TIČIĆ

Na Pagu se čuva sveti Trn, relikvija koja se može pronaći još samo u Parizu i Rimu Znanstveno istraživanje i usporedba s krunom u Notre-Dame ili relikvijom Trna koja se nalazi u Rimu nije moguća, jer je Trn zatvoren od donošenja u Pag i otvaranjem bi ga se moglo nepovratno oštetiti.

Na Pagu se čuva sveti Trn, relikvija koja se može pronaći još samo u Parizu i Rimu

Foto: Ines Grbić/Medjugorje-info.com


 

Nakon požara u katedrali Notre-Dame nešto se je više počelo pričati o relikvijama koje su se čuvale ondje. Među njima je i Trnova kruna za koju se vjeruje da ju je Isus nosio za vrijeme svoje muke.

Mr. Dario Tičić, svećenik rodom s otoka Paga, na konferenciji za medije koja se je jučer održala u Nadbiskupskom ordinarijatu, iznio je jednu zanimljivu informaciju. Naime, manje je poznato da se upravo na Pagu čuva sveti Trn. Ta se relikvija može pronaći još samo u Parizu i Rimu.

„Vjerodostojnost relikvije osvjedočena je javnom ispravom. Mnoge relikvije iz srednjeg vijeka diljem kršćanskog svijeta najvećim se dijelom baziraju na tradiciji. Mnoge su i odbačene nakon podvrgavanja kritici. Na sreću, grad Pag ima o tome pisano vjerodostojno javno svjedočanstvo, izvorno napisano na pergameni, koja je početkom 20. stoljeća nestala. No, mudri gradski oci odlučili su da grad dobije zbirku najvažnijih isprava te je u kodeks kojeg danas pokazujemo ušao i tekst s pergamene, u kojoj se potvrđuje autentičnost Trna“, rekao je izv. prof. dr. sc. Granić.

Znanstveno istraživanje i usporedba s krunom u Notre-Dame ili relikvijom Trna koja se nalazi u Rimu nije moguća, jer je Trn zatvoren od donošenja u Pag i otvaranjem bi ga se moglo nepovratno oštetiti.

Zamjenica opatice paškog samostana s. Benedikta Halilović posvjedočila je kako su koludrice uvijek molile pred Trnom, a u Drugom svjetskom ratu čudesno je ostao netaknut u razorenom samostanu, kada je na Pag bilo usmjereno 18 topova.

Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić i direktorica Turističke zajednice rekli su kako je javni interes prezentirati bogatu sakralnu baštinu ovog grada, a procesija svetog Trna impuls je da se krene u razvoj vjerskog turizma. Prva je mogućnost za potpuni doživljaj procesija s Trnom u subotu u 19 sati, kada će obred predvoditi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

  •  
  •  
  •  
  •  
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh