Svjedočanstva

NA KATOLIČKOM GROBLJU U RIMU ‘Emelynin anđeo’: Dirljiva ljubavna priča koja se krije iza nadgrobnog spomenika Skulptura se nalazi na katoličkom groblju u Rimu, a poznati ju je kipar posvetio svojoj preminuloj supruzi.

Emelynin anđeo posljednje je djelo kipara Williama Wetmorea Storyja koji je bio i odvjetnik, pisac te pjesnik. Skulptura se nalazi na katoličkom groblju u Rimu, a Story ju je posvetio svojoj preminuloj supruzi. Ona je bila njegova muza, nije mogao živjeti bez nje te je nedugo nakon nje preminuo.

Anđeo sada služi kao nadgrobna ploča Storyju, njegovoj supruzi i njihovom sinu Josephu koji je preminuo sa šest godina u Rimu. Uz Josepha, imali su još troje djece koja su, poput oca, bila umjetnici. Thomas Waldo Story bio je pisac, Julian Russell Story bio je uspješan slikar portreta, a Edith Marion, markiza Peruzzi de Medici, bila je spisateljica. Takozvani ‘anđeo patnje’ dolazi na grob ostaviti cvijeće, ali ne može više podnijeti bol. Pada na grob, a krila od silne boli izgube sjaj i lagano se zatvore omotavši mu tijelo.

Način na koji je William izrazio ljubav svojoj voljenoj supruzi inspirirao je mnoge. Godine 1901. napravljena je replika u Palo Altu, u Kaliforniji, u čast Henryja Latrhopa, brata suosnivača sveučilišta u Stanfordu. Postoje i druge replike na grobljima diljem svijeta: u New Yorku, Marylandu, Kaliforniji, u Vancouveru, u San Joséu te u Santiagu de Cuba.

Izvor: Medjugorje-info.comBook.hr

Priredila Gabriela Jurković

Najčitanije

Na vrh