Duhovnost

S. BOGNA MLYNARZ

Na duhovnim obnovama često su se događale neočekivane stvari; egzorcist objašnjava zašto „O, super, mora da radimo nešto dobro, zato se zloduh uznemiruje“

Na duhovnim obnovama često su se događale neočekivane stvari; egzorcist objasnio zašto

Foto: Unsplash, Anna Hecker 

 

(…)Primjećujem također u nekim kršćanskim zajednicama određenu skrivenu fascinaciju zloduhom. U čemu se to objavljuje, objasnit ću na primjeru.

Govorio je s neskrivenim oduševljenjem što je taj zloduh radio, kakve su se stvari događale za vrijeme egzorcizma…

Na jednoj duhovnoj obnovi pomogao mi je neki svećenik kojeg nisam otprije poznavala. Tako se posložila situacija da je nekoliko dana prije sudjelovao na obredu egzorcizma i prvi puta u životu doživio je manifestaciju zloduha. To ga se je strašno dojmilo. U prvoj (na prvoj!) propovijedi u vrijeme euharistije, na početku duhovne obnove, podijelio je sa svima svoje dojmove. Govorio je s neskrivenim oduševljenjem što je taj zloduh radio, kakve su se stvari događale za vrijeme egzorcizma…

„Bože, koga mi navješćujemo?“

Pomislila sam: „Bože, koga mi navješćujemo?“ Naravno, govorenje o takvim stvarima može nekomu posvijestiti da postoji duhovni svijet, ali to nije pravi put. Mi moramo naviještati Isusa Krista i Božju ljubav. Jasno je da zlo postoji, ali ne smijemo okupirati svoje misli, osjećaje i maštu time.

Tog zadivljenija zlom je dovoljno. Dosta je samo najaviti duhovnu obnovu s egzorcistom i prijavit će se na nju daleko više ljudi nego na Krunicu.

Kada pozornost s Isusa krene prema zloduhu

„O, super, mora da radimo nešto dobro, zato se zloduh uznemiruje.“

Uostalom, određenu mudrost čovjek prikuplja s iskustvom. Ponekad je čak i vlastita glupost dobra prigoda za izvlačenje poučnih zaključaka. Sjećam se kad smo davno održavali duhovne obnove, često su se događale neočekivane stvari. Automobil se pokvario čudnom slučajnošću upravo u trenutku moljenja egzorcizama i tome slično. U ekipi koja je održavala duhovne obnove počeli smo govoriti: „O, super, mora da radimo nešto dobro, zato se zloduh uznemiruje.“ U tom se mogao primijetiti određen ponos i kao da bismo čekali na takvo potvrdu: „Aha, ako se ništa loše nije dogodilo, mora da je duhovna obnova bila loša.“ Bilo je to vrlo glupo od nas.

„Fascinirate se time i zato provocirate takve događaje!“

Na kraju nas je poznati egzorcist spustio na zemlju: „Fascinirate se time i zato provocirate takve događaje!“ Onda smo takve stvari počeli zanemarivati i koncentrirati se na Isusa – prestalo je kao da bi rukom odnio! Jer i ta očaranost mala su vratašca za zloduha. Naša pozornost počinje neprimjetno prelaziti od Isusa Krista na zloduha. A to je opasno. Zbog toga, od tog trenutka, na početku molimo molitvu Pod obranu se tvoju utječemo (to je veoma lijepa i moćna molitva) i u miru vodimo duhovnu obnovu.

 

Iz knjige „Bog traži čovjeka” autorice časne sestre Bogne Młynarz, ZDCh. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh