Vjera i znanost

Muški klimakterij ili “promjena”

Muški klimakterij ili promjena book evangelizacija

Muškarci, osobito oni u srednjim godinama, trpe raznorazne smetnje. Pripisuju ih organskim bolestima ili nesposobnim liječnicima, a ponekad se zapravo radi o sasvim običnim simptomima tzv. muškog klimakterija! Ovaj će tekst mnogim muškarcima i ženama otvoriti oči, smiriti ih i omogućiti da ovo razdoblje svoga života prožive bez nepotrebnih briga

Pojam „ženski klimakterij“ ili „promjena“ često se upotrebljava i svi znaju o čemu se radi. Žene se ne stide priznati kada su u toj fazi svoga života a okolina ima razumijevanja za to.


S druge strane o pojmu „muškog klimakterija“ zna se mnogo manje…

O muškom se klimakteriju premalo govori i prerijetko ga se liječi. Stječe se dojam da je to nešto uvredljivo za muškarca, sramotno, nešto što treba svakako prikriti i nikako ne priznati. Klimakterij se u nekih muškaraca može javiti već u 35., a u nekih tek u 65. godini. Pojedini muškarci imaju u toj fazi života velikih zdravstvenih, psiholoških i duhovnih problema.

U posljednjih desetak godina provode se intenzivnija istraživanja o tim hormonalnim promjenama u muškom tijelu.

Psihološke karakteristike muškaraca

Muškarci nisu navikli otvoreno govoriti o svojim biološkim promjenama ili psihološkim problemima. Oni su sramežljivi i nepovjerljivi, teško se otvaraju čak i najbližim osobama. Takve promjene sami teško uočavaju ili im ne pridaju važnost. Ono što im se biološki događa shvaćaju kao atak na svoju osobnost i na svoj na muški „ja“. Rijetko prihvaćaju sugestije da zbog klimakteričnih smetnji potraže stručnu pomoć. Svom liječniku teško uspijevaju sažeto ispričati što osjećaju i što ih zabrinjava. Muškarci se teško suočavaju s činjenicom da stare. Pojavu hormonalnih smetnji doživljavaju kao znak svoje slabosti ili nekompetentnosti.

Klimakterij se u nekih muškaraca može javiti već u 35., a u nekih tek u 65. godini

Što čini muškarca

U biološkom smislu u muškom se tijelu od rođenja stvaraju muški spolni hormoni; pretežno je to testosteron. 95% toga hormona stvara se u testisima, a 5% u nadbubrežnoj žlijezdi. Muški spolni hormoni nisu odgovorni samo za spolnu aktivnost već utječu na gotovo sve sustave u muškom tijelu. Testosteron u pubertetu utječe na muški oblik dlakavosti, na promjenu dubine glasa (mutiranje), na stvaranje spermija, na erekciju, na čvrstoću kostiju, na razvoj mišića. On oblikuje muško tijelo i muški um. Muškarci su u najboljoj biološkoj formi od 30. do 40. godine života. Najveća dnevna proizvodnja testosterona je između šest i osam sati ujutro.

Što je muški klimakterij

To je stanje muškarca kada mu počinje opadati proizvodnja spolnih hormona. Za razliku od žena muški klimakterij počinje polaganije i diskretnije. Stres, osobito kontinuirani, ubrzava početak klimakterija i pojačava njegove simptome.

Mogući znakovi klimakterija

Gospodine!

Možda ste postupno postali umorni, tromi, bezvoljni, živčani, iscrpljeni, zasićeni, depresivni, nezadovoljni, prekritični… Sve se teže koncentrirate na posao. Izgubili ste ljubav za svoj posao. Rad vam je postao tlaka. Vi sada radite samo zato jer morate, a ne zato što vas to ispunjava i veseli. Zato ste sve češće pod stresom. Ne znate si uzeti predah. Smatrate da je dnevno, tjedno ili godišnje odmaranje – znak slabosti i sramota. Prosuđujete se samo po tome koliko radite. Fanatički se držite svog ustaljenog dnevnog rasporeda, iako to koji put i nije nužno potrebno. Ako ne ustajete u cik zore, grize vas savjest. Silno vam je stalo do ocjene koju ćete dobiti od svojih nadležnih ili od svoje okoline. Grčevito se držite svojih zakona i propisa. Po danu ste pospani, po noći ne možete spavati. Imate povremeno noćne more. Budite se umorni, bez ikakva elana.

U dnu svoga bića nemate dovoljno ljubavi i razumijevanja za samoga sebe. Ne želite si nimalo ugoditi, niti priuštiti nešto što vas raduje. Trapite se, iako to ponekad i nije posve svrhovito. Imate osjećaj da ste pregaženi. Žalite se da ste ostarjeli, da ste iznureni, otpisani, da vas je pomela mlađa konkurencija. Osjećate se kao da vam je tijelo mekano i mlohavo. Debljate se u struku na račun masti u trbuhu. Imate povremeno bolove u zglobovima i mišićima. Povremeno vas probada u grudima, pa se plašite srčanih bolesti. Opada vam kosa. Gubi vam se libido (spolna želja) ili imate slabije erekcije, testisi vam se smanjuju i postaju mekši. Mlaz mokraće vam postaje sve tanji, isprekidan ili čak otežano mokrite. Urolog vam je ustanovio zadebljanja na prostati, povećanje cijele prostate ili upalu. Možda ste opazili zadebljanje na svojim dojkama. To može biti znak raka muške dojke. Liječnik vas šalje na pretragu (mamografiju), a vi se u sebi bunite jer mislite (pogrešno!) da je to pretraga „samo za žene“.

Postali ste zaboravni i neodlučni. Uglavnom ste mrzovoljni, gubite samopouzdanje. Imate poteškoća u socijalizaciji: sve teže izlazite u javnost, ne volite upoznavati nove ljude.

Govor tijela vam je postao negativističan: često imate prekrižene ruke na prsima – to je znak distanciranosti i nedostupnosti. Grizete nokte, a da toga niste svjesni. Time odašiljete poruku okolini da vam je stalno dosadno. Sve manje se smijete. Sve teže podnosite konflikte u svojoj obitelji. Izolirate se i postajete pasivni. Bolno proživljavate gašenje nekih svojih prijateljstava. Govorite sve polaganije, jednolično, s dugim pauzama u kojima teško smišljate nastavak rečenice. Time odajete poruku da vam je svaki razgovor banalan, da vas on opterećuje i zamara. Nemate više nikakvih ambicija, hobija ili želja. Napustili se svaki oblik tjelesne aktivnosti.

Uvukli ste se u svoju kućicu kao puž. Više vas ništa ne veseli. Izgubili ste životnu radoznalost. Prožeti ste mišlju da vas nitko ne voli, da nikome niste potrebni, da ste „promašeni slučaj“ bez ikakve vrijednosti. Postali ste indiferentni prema ljudima oko sebe i prema njihovim potrebama. Često kritizirate. Nemoguće vam je ugoditi, nečim vas obdariti ili razonoditi.

Izmjenjuju vam se faze vrućine i hladnoće. Često vam je vruće, pa stoga čak ni zimi ne nosite pidžamu. Pojačano se znojite, osobito noću. Budite se oznojeni i neispavani. Možete imati osteoporozu (pojačanu šupljikavost kostiju) i zbog toga noćne bolove u kostima. Gubite dlačice na prsima i u pazušnim jamama. Lice vam postaje tužno i zabrinuto. Imate sve manje mimike, na licu vam se više ne očitavaju osjećaji.

Nedostaje vam razumijevanja i nježnosti za druge. Gubite toleranciju. Učestalo se suprotstavljate drugima, čak i u beznačajnim sitnicama. Svim silama ustrajete u svojoj uobičajenoj dnevnoj kolotečini. Ne dopuštate nikome da vam poremeti ustaljenu životnu rutinu. Jadate se na svoj život, ali pri tome ništa ne želite izmijeniti. Smatrate da vam nije potreban nikakav terapeut, da nitko ne može shvatiti vaše probleme i da nema pomoći za vaše poteškoće.

O muškom se klimakteriju premalo govori i prerijetko ga se liječi. Stječe se dojam da je to nešto uvredljivo za muškarca, nešto što treba svakako prikriti…

Liječenje

Ako se ipak odlučite poći k svome liječniku i ispričati mu svoja opažanja, dobit ćete upute za liječenje. Za vaše smetnje postoji lijek – to je između ostalog i hormonsko nadomjesno liječenje. Ono je moguće pomoću tableta, injekcija, gelova, napitaka ili naljepaka za kožu. Takvom se terapijom možete vratiti u hormonalnu ravnotežu te usporiti nastanak staračkih bolesti – ovapnjenja krvnih žila i šupljikavosti kostiju. Terapija dovodi do poboljšanja opće vitalnosti i boljeg pamćenja. Može vam dobro doći i dublji razgovor sa psihijatrom ili psihologom. Važno je da shvatite da se radi o normalnim biološkim promjenama, koje pogađaju mnoge muškarce. To nije zakazivanje ili slabost vas kao osobe ili vas kao muškarca.

Često kritizirate. Nemoguće vam je ugoditi, nečim vas obdariti ili razonoditi…

Živite zdrav život

Prilagodite se promjeni u svom tijelu! Odlučite se na neki oblik fizičke aktivnosti (bicikliranje, plivanje, stolni tenis). I pola sata dnevne šetnje će vam pomoći. Stvaranju testosterona pomoći će cink i vitamin B6. Zato se preporuča: integralno brašno, smeđa riža, sjemenke buče i sezama, leća, piletina, puretina, govedina, morska riba, banane, avokado, tuna, mahunarke, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, povrće, češnjak, crno grožđe, voće, maslinovo i suncokretovo ulje. Treba izbaciti šećer, glavninu životinjskih masnoća i svinjsko meso. Uz uobičajene napore trebate dnevno piti do tri litre zdrave tekućine u obliku: vode, čaja, mlijeka, juha, sokova…

Pojedini muškarci imaju u ovoj fazi života velikih zdravstvenih, psiholoških i duhovnih problema

Stres, osobito kontinuirani, ubrzava početak klimakterija i pojačava njegove simptome

Poruka

Gospodine!

Naše je nasljeđe od roditelja odgovorno za samo 25% problema u našem životu. Za ostalih 75% problema odgovorni su utjecaji iz naše okoline. Zato moramo živjeti što mirnije i zdravije. Kad osjetite znakove klimakterija, nemojte razmišljati kako je s vama gotovo i da ste za ropotarnicu. Vjerujte onima koji vas vole. Oni vas sigurno govore da imate šarma, da ste im dragi, duhoviti, mudri, simpatični, poželjni kao prijatelj ili partner. Vjerujte onima koji se s vama druže, jer oni u vama prepoznaju sve navedene kvalitete.

Njima za ljubav, pokrenite se!

Sada je pravo vrijeme za to!

Imate vi još mnogo toga ponuditi ovome svijetu i ljudima oko sebe!

Doktorici možete pisati na [email protected]

Radi se o normalnim biološkim promjenama, koje pogađaju mnoge muškarce!

Kad osjetite znakove klimakterija, nemojte razmišljati kako je s vama gotovo i da ste za ropotarnicu. Vjerujte onima koji vas vole…!

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh