Osobni razvoj

BITI KAO JOSIP

Muškarci, primite se svojeg zadatka i ne bojte se autoriteta koji vam je Bog podario Kada svoje životne situacije usporedimo s njegovima, vidimo da svetog Josipa možemo nasljedovati na brojne načine

Muškarci, primite se svojeg zadatka i ne bojte se autoriteta koji vam je Bog podario

Foto: Shutterstock

 

 

Randy: Kene, nas dvojica toliko smo puta razgovarali o tome da bismo mi katolički muškarci trebali biti hrabriji. Hrabrost me uvijek asocira na svetoga Josipa i njihov primjer za sve nas katoličke očeve i muževe. Kako na praktičan način mi danas možemo živjeti prema uzoru na svetog Josipa?

 

Ken: Kada svoje životne situacije usporedimo s njegovima, vidimo da svetog Josipa možemo nasljedovati na brojne načine: staviti molitvu na prvo mjesto (te moleći osluškivati Boga umjesto iznošenja svoje liste želja), brigu o svojoj ženi staviti ispred svojih seksualnih želja, marljivo raditi skrbeći za svoju obitelj, pouzdati se u Božju providnost i u izuzetno teškim situacijama (mi barem ne moramo usred noći bježati sa svojom obitelji prema Egiptu).

Josip je bio glava svoje obitelji, koju je uz njega činio sam Bog i Bogorodica. Međutim njemu je samomu anđeo rekao da Mariju uzme kao svoju ženu

Postoji jedna stvar koju često znamo previdjeti, a to je poslušnost Crkvi, sa svim srcem i bez iznimke. Sveti je Josip bio poslušan Židov, koji je živio u skladu s načelima svoje vjere, čak i onda kada je mogao pomisliti da neko pravilo ne vrijedi za njega i njegovu obitelj. Zašto bi išao u sinagogu iskazati svoje štovanje Bogu kada on ionako živi s njime? Zašto je on zajedno s Marijom išao prikazati Isusa Bogu u Hram u Jeruzalemu kad su njih oboje već znali da je on Sin Božji? Zašto su tada kao žrtveni dar siromašnih prinijeli dvije grlice ili golubića? Zapravo, možemo primijetiti da je sveti Josip često činio i više nego što se tražilo, a to je učinio kada je poveo svoju obitelj u Jeruzalem kako bi Isusa prikazao u Hramu, a za sam taj čin nije bilo nužno otići do Hrama. Koliko puta uvjerimo sami sebe da nam je jednostavnije poći kraćim putem, odnosno učiniti ono minimalno kada je Crkva u pitanju? Prema svemu sudeći, sveti Josip nije tako funkcionirao. Ugledajte se na njega kada djecu odvodite na ispovijed. Kao očevi, mi smo odgovorni za to da naša obitelj na svetu misu stigne na vrijeme, da predvodimo molitvu i sl. Proučavajte nauk Crkve i prenosite ga na svoju obitelj kako riječima, tako i djelima.

Josip je bio glava svoje obitelji, koju je uz njega činio sam Bog i Bogorodica. Međutim njemu je samomu anđeo rekao da Mariju uzme kao svoju ženu. Kad je anđeo Gabrijel objavio Mariji da će začeti Isusa, on je zasigurno mogao po njoj poručiti Josipu što mu je činiti. Komu je anđeo u snu rekao da pred razbjesnjelim Herodom u Egipat odvede Svetu obitelj? Komu je anđeo jednako tako rekao da se vrate iz Egipta i nasele u Izraelu? Svaki je put Bog Otac mogao poruku poslati po zaručnici Duha Svetoga ili po drugoj božanskoj osobi, svojemu Sinu Isusu, ali on se ipak obraća glavi obitelji. Primite se svojeg zadatka i ne bojte se autoriteta koji vam je Bog podario. Nije to samo časna pozicija na kojoj se figurira, nego pozicija na kojoj se zauzima pravi autoritet.

 

Ken Davidson je zajedno sa svojom suprugom Kerri snimio seriju CD-a Holly Heroes, na kojima su dramaturški prikazani životi svetaca. Ken je nekada radio kao menadžer za „Procter and Gamble“, a zatim se prije nekoliko godina odrekao izvrsne pozicije na Koledžu „Belmont Abbey“ u Sjevernoj Karolini (SAD), da bi se u potpunosti posvetio svojoj službi u Crkvi.

Putokaz za nebo za prave muškarce katolike

Iz knjige Randyja Haina „Putokaz za nebo za prave muškarce katolike”. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh