Osobni razvoj

MUDRI ŽIVOTNI SAVJETI 4 najvažnije stvari koje me je naučio moj otac Ono što ću najviše pamtiti vezano s mojim ocem, stvari su koje sam olako shvaćao – ponekad su to bile stvari koje su me ljutile kad sam bio mlad. To su ipak bile stvari koje su mi pomogle da postanem ono tko sam danas…

4 najvažnije stvari koje me je naučio moj otac

Svaka generacija u određenom trenutku pomisli da je nadolazećim generacijama lakše. „U moje vrijeme…“, ponavljaju. „Kada sam bio tvojih godina..“, često sam čuo. „Nisam imao iPad…“.


Čekaj, taj zadnji sam bio ja! Sada kada sam otac troje djece, ne smatram se starim i mudrim. Međutim, moja se životna perspektiva značajno promijenila. Razmišljajući o svom djetinjstvu i o tome tko je moj otac, moja je zahvalnost neizmjerno porasla i samo se nadam da ću biti barem dijelom kao što je bio on. Sada sam mnogo svjesniji onoga što me učio.

„Tata je bio tata“

Moj je tata ‘faca’. Ponekad mi je bio težak, kao što otac i treba biti. Definitivno nas je znao posramiti, jer je to mogao. Tata je bio tata – znate: šale, dosjetke, vrijeme kada misli da su njegove šale najsmiješnije. To sam ja danas.

Ono što ću najviše pamtiti vezano s mojim ocem, stvari su koje sam olako shvaćao – ponekad su to bile stvari koje su me ljutile kad sam bio mlad. To su ipak bile stvari koje su mi pomogle da postanem ono tko sam danas. Tata mi je pomogao da postanem čovjekom.

„To je proces“

Postoje četiri posebne stvari koje me je naučio moj otac, a koje se odnose na svaku osobu (ne samo muškarce):

#1 Nikada ne odustaj

Nikada. Sjećam se zastrašujućeg igranja košarke u crkvenom timu kada sam bio mlad. To je bilo strašno. Moji suigrači nisu mogli dohvatiti koš, a igra je bila – pa – strašna. Tako sam to želio napustiti. Tvrdio sam da to nije dobro za mene, da gubim vrijeme. Mislim, to nije ni bila moja crkva! Tata mi je rekao da nastavim, što sam i učinio. Poučio me je ustrajnosti i staroj lekciji da se završi ono započeto.

#2 Budi odgovoran

Kada sam imao 12 godina, svako sam jutro ustajao u pet sati i išao raznositi novine sa svojom sestrom. Tata je želio da se naučim odgovornosti koju zahtijeva posao, kako bih znao što znači biti predan i kako bih već od malena naučio postupati s novcem. Kada sam imao 16 godina i želio si kupiti automobil, rekao mi je da sam moram zaraditi nešto novaca! Tata je povremeno, naravno, pomogao kada je trebalo – primjerice kada je na tlu bilo 10 centimetara snijega. Potičući me da radim taj posao, naučio me je da odrastanje zahtijeva preuzimanje odgovornosti.

#3 Radi naporno

Tata nije tolerirao lijenost. Bilo je vremena kada je radio dva posla u isto vrijeme. U tvornici je radio od 15 sati do ponoći, kada bi se vratio kući i malo odspavao kako bi mogao otići raditi u lokalnu trgovinu s hardverima. Sjećam se brojnih subota kada bi se tata vratio kući u osam sati ujutro nakon dvanaestosatne smjene, nakon čega bi promijenio odjeću i odveo nas na bejzbol i nogometnu utakmicu. Shvaćao je da treba zarađivati za obitelj, ali i biti sa svojom djecom.

#4 Zabavi se

Tata je znao zabaviti se – i još uvijek zna! Vikende provedene vožnjom na gliseru, skijanju ili surfanju nikada nećemo zaboraviti. Uvijek je ushićen kada govori o svojim načinima priprave roštilja i uživanju u dobrom piću. Uživao je vježbati i gledati naš ‘Wildcasts’ na televiziji. Bilo da je bio na igralištu za golf ili dok je dovodio moje sestre na večeru za Badnjak, učio me je da se ne shvaćam previše ozbiljno.

Bez obzira kakav odnos imaš s ocem, nadam se da ćeš koristiti ove savjete u svom životu. Siguran sam da je moj otac imao nade i snove za mene, kako bih na posljetku postao dobar čovjek – zato me je naučio tim lekcijama. Naš nebeski otac ima nade i snove za naše živote, i što je najvažnije, za ljude koji smo postali. Ono želi ono što je najbolje za nas.

Razmislite o ovim dvama pitanjima, koja će vam pomoći da postanete osobom kakvom vas je zamislio vaš nebeski Otac:

Muškarci: Kakav otac želiš biti? Odaberite neka načela i počnite ih prakticirati sada.

Žene: Kakvog oca želiš svojoj djeci? Ne prodaji se ‘jeftino’ dok si u vezi!

Autor: Andy Day (Focusoncampus.org; Book.hr)

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh