Poučne priče

STARA MUDROST

Mudra pouka gospodina iz staračkog doma Malo mudrosti za naše starije čitatelje. Ali i mladima preporučamo da se zamisle nad ovim tekstom. Nekima bi mogao promijeniti život!

Mudra pouka gospodina iz staračkog doma

Čovjek, star 92 godine, omalen, ponosna držanja, lijepo odjeven i uredno obrijan, uredno počešljan, koji ustaje svakog jutra u osam sati, seli se danas u starački dom. Njegova je sedamdesetogodišnja supruga nedavno preminula i zato se i on mora odseliti…


Nakon strpljiva čekanja od nekoliko sati prijateljski se je osmjehnuo kad su ga obavijestili da je njegova soba pripremljena.

Dok se u svojim kolicima lagano kreće prema liftu, njegovateljica mu opisuje malu sobu s platnom na prozoru, koje predstavlja zavjesu.

„Vrlo lijepo!” kaže on s entuzijazmom osmogodišnjeg dječaka kojem su upravo poklonili psića.

„Gospodine, pa još niste ni vidjeli sobu”, odvraća njegovateljica.

„To nema nikakve veze”, veli on. „Ja sam već odlučio da je moja soba lijepa. To je odluka koju donosim svaki dan kad se probudim. Sreća je nešto što biraš unaprijed. Je li moja soba lijepa ne ovisi o namještaju ili o dekoraciji. To ovisi ponajprije o tome kako ja zapažam stvari. Sâm biram hoću li ostati cijeli dan u krevetu i brojati dijelove tijela s kojima imam problema ili ću ustati i zahvaliti nebu za one dijelove koji me još uvijek služe. Svaki je dan poklon i dokle god mogu otvoriti oči, upirem svoj pogled u novi dan i sjećam se sretnih trenutaka iz svog života. Starost je kao račun u banci, uzimaš s njega onoliko koliko ti je potrebno. Dakle, moj savjet ti je da na svoj račun sreće stavljaš što više možeš…”

I doista, kako bismo bili uistinu sretni, trebamo: osloboditi srce od mržnje, osloboditi glavu od briga, živjeti jednostavno, pružati puno i ne očekivati previše.

Nepoznati autor

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh