Roditelji i djeca

PRKOSNO DIJETE

Može li se tvrdoglavost koristiti kao poticajna odgojna metoda?

Foto: Shutterstock

 

Nakon što smo objasnili kako doprijeti do povučenog djeteta (u tekstu Kako pomoći povučenom djetetu da se uključi u svakodnevni život), možemo se upoznati i s karakterom prkosnog djeteta.

 

Tvrdoglavu djecu koja vole kontrolirati situacije i ljude oko sebe, možemo nazvati prkosnom djecom. Uvijek se moraju nalaziti u središtu zbivanja i sve situacije moraju se prilagoditi njima. Problem kod takve djece je da ne vole promjene u svom životu. To može uključivati i promjenu koja im se čini pozitivna, npr. odlazak u igraonicu. Njihova pozitivna strana je njihova energija. Vrlo su uporni, a to je dobar alat kojim se možemo boriti protiv njihova prkosa.

Kod rješavanja problema, upornost im može pomoći da dođu do dobrih rezultata

Prilikom odrastanja uvijek gledaju široku sliku svega što se oko njih događa.

Kada prkos dolazi do izražaja?

Već kod prve godine djetetova života možemo primijetiti prkos. Njihovi odgovori su na svaku postavljenu moblu ne. Tako izražavaju svoju negativnost spram svih stvari koje ih okružuju, ali samo zato da bi imali kontrolu nad situacijom. Zbog toga ta djeca često izbjegavaju komplicirane situacije i kompleksne igre. Vole igre koje su im poznate, u kojima mogu biti glavni i za koje znaju da će uvijek pobijediti.

Prkosna djeca su sramežljiva, ali i pričljiva

Prkosnu djecu ne možemo točno okarakterizirati. Ona mogu biti vrlo sramežljiva; u javnosti ćemo rijetko vidjeti njihovo nezadovoljstvo. Neka su djeca pak vrlo pričljiva i time žele pokazati da su oni uvijek u pravu. Zbog tog njihovog „težeg“ karaktera često ulaze u konflikte s drugom djecom, ali samo zato što žele biti glavni i kontrolirati okružje u kojemu se nalaze. Smatraju da mogu uvest vlastiti red.

Kada odlučimo rješavati razmirice koje se događaju između roditelja i djece, to uvijek mora biti spontano. Možemo to učiniti kroz svakodnevan razgovor, igru, popodnevnu šetnju. Prkosna djeca ne vole da im se nameće nešto što ne mogu kontrolirati. Prilikom razgovora roditelji više moraju voditi brigu da im ne postavljaju previše dominirajuća pravila i da izbjegavaju krutost prilikom odgoja. Vikanjem roditelji često pokušavaju dominirati nad djecom. Takve situacije prkosna djeca mogu dosta loše prihvatiti. Svoje nezadovoljstvo će neki zadržati u sebi, a to najčešće rezultira mokrenjem u krevet.

Puno roditeljske brige i empatije uvijek će pozitivno utjecati na djecu

Djeca uz svoje roditelje uče o sigurnosti i povjerenju. To se ne događa preko noći i kod nekih traje godinama dok se uspostavi zdrav i siguran odnos. Dijete uvijek mora biti svjesno da se roditelju može obratiti u bilo kojem trenutku. Kada ste to postigli, onda im ni granice više neće predstvaljati probleme. One će im pomoći da nauče kontrolirati svoje osjećaje.

Organiziranjem njihove svakodnevice razvija se njihova spremnost

Spomenuli smo da djeca ne vole promjenu prostora. Da bismo izbjegli nepovoljne situacije, potrebno ih je na vrijeme pripremiti. Najbolje razgovorom, jer time dobivaju osjećaj sigurnosti i kontrole.

Organiziranjem njihove svakodnevice razvija se njihova spremnost. Postavljanjem granica dajete im osjećaj sigurnosti. Dijete će naučiti iz vašeg svakodnevnog ponašanja kako da pristupi određenim situacijama i problemima.

 

U idućem tekstu saznajte kako pridobiti pažnju nepažljivog djeteta i kako mu pomoći da se nosi s rastresenošću i nesigurnošću.

Tea Tišljarić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh