Mladi

ČEKATI ILI NE – PITANJE JE SAD

Može li se ljubav probati? „Ne može se živjeti na probu, ne može se na probu umrijeti. Ne može se na probu ljubiti, samo na probu i na neko vrijeme uzeti neku osobu.” (sv. Ivan Pavao II.)

Ljubav na probu

Oni koji još nisu pronašli svog životnog partnera vjerojatno su se već naslušali raznih mišljenja poput: „Upoznat ćeš ga/je kad se najmanje budeš nadala/nadao”, „On/ona će tebe pronaći”, „Ti si taj/ta koja mora tražiti” itd. Sve to možda jest rečeno u najboljoj namjeri, ali nam i dalje ne pomaže jer nam ne daje odgovor na pitanje: „Što ja točno trebam napraviti da bih upoznao/upoznala ljubav svog života?”


Čekati, ili naći nekoga, tek toliko, „za prvu ruku”?

U zadnje je vrijeme to pitanje vrlo aktualno među mojim prijateljima i prijateljicama. U razgovoru s njima primijetila sam da se mnogi od njih osjećaju spremnima za taj susret, ali prava ljubav nikako da pokuca na njihova vrata. Kaže se da sve u životu dolazi u pravo vrijeme, no što ako je za nekoga sada to pravo vrijeme? Treba li on/ona i dalje čekati ili pak naći nekoga, tek toliko, „za prvu ruku”?

Mislim da bi najbolje bilo čekati jer, može li se ljubav uopće probati? Ima li smisla ulaziti u vezu koja je unaprijed u mom srcu osuđena na propast jer duboko u sebi znam da ta osoba nije ona s kojom bih željela biti do kraja svog života? Ima li smisla predati cijelo svoje biće drugome ako se ni u skoroj budućnosti ne vidim pokraj te osobe? Mislim da takva ljubav, „ljubav na probu”, može dovesti jedino do velike boli i razočaranja, koje je kasnije jako teško „zaliječiti”.

Gospodine, pokaži mi svoj put za mene!

Ponekad mi se čini da je potraga za osobom s kojom si spreman provesti čitav život poput duge šetnje na koju si se sam uputio. Iako, naravno, uz pratnju Gospodina. Staza kojom hodaš nije jednoliko popločena, a ljudi koje susrećeš mogu samo naizgled biti oni „pravi”. Raskrižja su brojna i često je teško odlučiti kojim putem krenuti, ali tada trebamo zastati i reći Gospodinu: „Ti si jedini koji znaš što je skriveno u srcu mome i za čime tragam, čak i bolje od mene, stoga Te molim: Pokaži mi, Gospodine, putove svoje, nauči me svojim stazama! (Ps 25)

Autorica: Valentina Bartolčić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh