Roditelji i djeca

VJERUJU LI VAŠA DJECA?

Moramo li biti sveznajući roditelji Prava istina koju trebaju vaša djeca je da vide da ste promijenjeni roditelji. Netko tko se trudi najbolje što može, i predaje se vodstvu Duha Svetoga i tko se u svojem nesavršenstvu prepušta u Isusove ruke svakoga dana

Foto: Shutterstock

 

Dok ovo pišem, stalno mislim o tome kako smo se znali osjećati uplašeno i nemoćno, bojeći se da nismo u stanju duhovno voditi svoju obitelj. Bili smo zabrinuti što nemamo dovoljno znanja, nismo dovoljno učili, nemamo dovoljno autoriteta, ne možemo odgovoriti dovoljno dobro na njihova pitanja. Međutim prava je istina da vaša djeca ne trebaju sveznajućeg roditelja, neku vrstu hodajuće biblijske konkordancije ili enciklopedije, koji sve vidi, sve zna, na sve ima odgovor. Sve što moraju vidjeti na vama jest da ste promijenjeni otac, promijenjena majka – netko tko se trudi najbolje što može, predaje se vodstvu Duha Svetoga i tko se u svojem nesavršenstvu prepušta u Isusove ruke svakog dana.

Počnite od onoga gdje jeste. Od onoga što vam se trenutno događa.

Zato je najbolji način da se započne to putovanje materijal koji već dobro poznajete ili možete lako doći do njega: (1) vaša obiteljske povijest i (2) vaša osobna pripovijest. Tumačenje i proučavanje Biblije i svakodnevno hodanje s Gospodinom uvijek će vam, jasno, biti na raspolaganju dok idete naprijed, pomažući vam da učite i rastete te gradite čvrste temelje na onome čemu vas je naučila Božja riječ kao osobu i kao obitelj. Ali najbolje mjesto za početak jest ono gdje se sada nalazite. Počnite od onoga gdje jeste. Od onoga što vam se trenutno događa. Počnite s onime što je specifično vaše, baš onako kako ste ga iskusili.

Sa svojom pričom.

S Božjom pričom.

Nikada nemojte podcijeniti vrijednost te priče.

Kad bismo bili u mogućnosti dati komu dar takve vrijednosti, najveću radost u životu, ta bi osoba o tome svima govorila, zar ne?

No bojim se da se svejedno možemo izgubiti u bespotrebnim kompliciranjima i brigama. Naprimjer: „Što ako moje svjedočanstvo nije zanimljivo ili dovoljno snažno?“ Prijatelju, to je priča kako te je Bog dodirnuo svojom milošću, spasio te od tvojih grijeha, doveo te u svoju obitelj i obećao ti vječnost sa sobom u raju. Što u tome može biti nezanimljivo? Kad bismo bili u mogućnosti dati komu dar takve vrijednosti, najveću radost u životu, ta bi osoba o tome svima govorila, zar ne?

„A koliko trebam podijeliti? Možda ne želim da moja djeca doznaju sve što sam činio u prošlosti.“ Da, i znate što? Mogao bih se složiti s vama. Budite potpuno slobodni u procjeni što ćete im reći. Vi sami najbolje znate što se čini prikladnim za vašu djecu i njihovu dob, kao što najbolje poznajete što bi trebalo izostaviti i odgoditi za neko drugo vrijeme i situaciju – ili čak nikada ne ispričati, ovisno o tome je li to uopće potrebno i korisno. Jedino važno što trebate reći svojoj djeci jeste da ste grešnik i da je Gospodin Isus Krist Otkupitelj. I ako ćete biti onoliko otvoreni koliko osjećate da vas on poziva da budete, vjerujem da će njegova milost biti glavni junak u vašoj priči, bez obzira na to koliko ste toga odlučili otkriti.

Jedini način na koji možete pogriješiti jest da im ne ispričate svoju priču, pretpostavljajući da oni već znaju vaše svjedočanstvo i što sve Isus može učiniti da bi nas spasio.

 

Iz knjige „Vjeruju li vaša djeca?” autora Terenca Chatmona.
Više o knjizi možete saznati
ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.
Knjigu po sniženoj cijeni od 45 umjesto 90 kuna možete nabaviti u našim akcijama  ovdje.
Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Najčitanije

Na vrh