Osobni razvoj

KOŠULJA OD VATRE

Moramo imati hrabrosti otvoriti svoja srca i željeti sve ono što nam Bog ima za dati Moramo željeti sve. Moramo imati hrabrosti otvoriti svoja srca i željeti sve ono što nam Bog ima za dati, imajući na umu da ćemo možda biti razočarani…

Moramo imati hrabrosti otvoriti svoja srca i željeti sve ono što nam Bog ima za dati

Foto: Shutterstock

 

Ne znam kako vi, ali ja sam više od onih osoba koje bi rekle: „Neću ništa”. Ako zatražite „sve”, ispast ćete sebični. Ako zatražite sve, možda dobijete figu. Ako svedete svoje želje na minimum, vrlo su male šanse da će vas netko odbiti ili razočarati. Ako ne želite ništa, neće vas boljeti ako nazadujete ili izgubite nekoga ili nešto. Kao najstarija od šestero djece u obitelji alkoholičara, bila sam u zabludi da ih („njih”, moju obitelj, siromašne, bolesne i patnike, svijet u konačnici) mogu spasiti ako sam dovoljno dobra, dovoljno uspješna, dovoljno lijepa, dovoljno savršena. Ta je zabluda bila duboko ukorijenjena u mojoj duši od prvog dana otkako sam postala svjesna sebe i okoline. Prevalila sam dalek put, ali od rane dobi moja je „strategija” probijanja kroz život bila da bolesno gomilam i robujem.

Terezija je htjela „sve”, ali njoj je to značilo da želi podnositi svu patnju. Ono što sablažnjava kod Krista jest, da bismo bili u vezi s njime, moramo imati udjela u njegovoj patnji…

Moramo željeti sve. Moramo imati hrabrosti otvoriti svoja srca i željeti sve ono što nam Bog ima za dati, imajući na umu da ćemo možda biti razočarani.

Terezija je htjela „sve”, ali njoj je to značilo da želi podnositi svu patnju. Ono što sablažnjava kod Krista jest, da bismo bili u vezi s njime, moramo imati udjela u njegovoj patnji. Istina je da ćemo svi imati udjela u njegovoj patnji, htjeli mi to ili ne, bili je mi svjesni ili ne. Krist nas poziva da imamo udjela u njegovoj patnji svjesno. Poziva nas da imamo udjela u njegovoj patnji ne namećući si nepotrebno dodatne križeve nego radosno sudjelujući u pretežito malim, ali bezbrojnim primjerima patnje koje nam nosi svakodnevica. Poziva nas da imamo udjela u njegovoj patnji i da time živimo nov život, novu cjelovitost, novu razinu svijesti.

Iz knjige „Košulja od vatre. Godina dana u društvu svete Male Terezije“ autorice Heather King. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh