Osobni razvoj

KAKO SE NOSITI SA SAMOĆOM

Moram li zauvijek biti sam/a? Što možemo učiniti da se prestanemo osjećati usamljeno? Ovo su neki prijedlozi.

KAKO SE NOSITI SA SAMOĆOM Moram li zauvijek biti sam/a?

Foto: Shutterstock


 

Ponekad se iz osobnih ili profesionalnih razloga počinjemo udaljavati od ljudi. Ako se to dogodi, kako vrijeme bude odmicalo, počet ćemo se osjećati sve usamljenijima.

Kako možemo to promijeniti? Što možemo učiniti da se prestanemo osjećati usamljeno? Ovo su neki prijedlozi.

Odluči da nećeš biti sam

Usamljenost nije neizbježna. Nikada nije kasno pronaći prijatelje. Ako ne želiš biti sam, izađi i upoznaj nove ljude. Da, čak i s toliko godina možeš naći nove prijatelje. Da, čak i u svom rodnom mjestu možeš pronaći nekog s kime ćeš htjeti provoditi svoje slobodno vrijeme.

Promjeni pogled na svijet

Promjeni naočale koje nosiš i počni doživljavati ljude oko sebe kao svoje „moguće“ prijatelje. Svaki ti dan može donijeti neku promjenu, ako si otvoren za to.

Njeguj obiteljske veze

Ako si se udaljio od svoje rodbine, vrijeme je da obnoviš te veze. Tvoji roditelji, ujne, stričevi, rođaci… Počni tako da ih nazoveš za rođendan ili godišnjicu. Pozovi ih na kavu ili ručak, razgovaraj s njima…

Putuj s grupama

Umjesto da putuješ sam, putuj s grupama, grupama koje ne poznaješ. Tako imaš priliku upoznati nove ljude a sve to može rezultirati i novim prijateljstvima.

Nauči novi jezik

Upiši se u neku jezičnu školu ako želiš naučiti novi jezik, ili obnoviti znanje iz srednje škole. Intelektualno ćeš rasti, a opet ćeš se povezati s ljudima jednakih interesa.

Volontiraj

Ako želiš svoje vrijeme posvetiti drugima, postoji puno grupa gdje možeš volontirati. Volontiranje je uvijek organizirano u grupama pa ćeš tako moći upoznati nove ljude i pronaći nove prijatelje.

Pronađi grupe na društvenoj mreži koja ti odgovara

Na društvenim mrežama možeš upoznati ljude iz cijelog svijeta. Ako nađeš grupu koja odgovara tvojim interesima, tu ćeš vrlo lako moći započeti razgovor. Uvijek možeš razgovarati o nečemu što te zanima…

Na kraju, samoća i nije tako loša ako znamo kako se nositi s njom. Ona nam može pomoći da se izgradimo i učvrstimo. Kada smo sami, možemo bolje upoznati sebe. Možemo vidjeti kako biti bolja osoba prema sebi i drugima, a tada ćemo sigurno naći nove prijatelje. 😊

Izvor: Aleteia

Prevela: Tea Tišljarić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh