Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Tko je pravi kršćanin UZ DANAŠNJE EVANĐELJE

Križ predstavlja ulazna vrata za susret s Bogom

Mk 12,18-27

Bog ateista je novac. Moguće je živjeti i u hramu, kao saduceji, i ne vjerovati u vječni život. Moguće je i živjeti u hramu i samo vjerovati u Boga, a ne u drugi život nakon smrti. Zašto netko vjeruje samo u Boga, ali bez vjere u život nakon smrti? Razlog je ovaj: ako ne vjerujem u Boga – govori sam sebi – On će se osvetiti i neće mi dati da živim u blagostanju. Stoga je cilj saduceja bio živjeti kako bi zarađivali novac, čak i preko obreda sačinjenog samo od paljenica i žrtava.

Razmišljanje saduceja je sljedeće: budući da nema drugog života, želim dobro živjeti. Ono po čemu dobro živim je novac; stoga živim da zarađujem novac koji mi daje svaku dobrobit. Saducej uopće ne želi pomagati siromašnima. Njegova jedina želja je gledati kako mu račun u banci svaki dan raste, čak i putem nedopuštenih aktivnosti. Zato saducej ne plaća porez; ako je poslodavac, iskorištava radnike; ako je ličnost iz klera, održava bogoslužje samo kako bi zaradio novac te prakticira simoniju. Ukratko, saducej ima samo jednu želju: zarađivati novac, te se samo jednoga boji, a to je smrt.

Tko je pravi kršćanin? To je onaj koji, dan za dan, čisti samoga sebe jer zna da će jednog dana morati dati račun Bogu za svako svoje djelo počinjeno dok je bio hodočasnik na ovoj zemlji. Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva; S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh