Razmišljamo o evanđelju

OTAC LORENZO MONTECALVO

SJEME Djeca smo Božja. Onda tako i živimo Isus i nas danas kori svaki put kada se ponašamo ovako kako su se ponijeli Ivan i Jakov pred Samarijom

Foto: tongo51; Shutterstock

Današnja misna čitanja možete pročitati ovdje.

Lk 9,51-56

Posljednjih godina, kada me ljudi ogovaraju ili mi nanose bol uvredljivim gestama i riječima, Duh Sveti mi šapuće sljedeći Isusov nauk: „BLAGOSLIVLJAJTE ONE KOJI VAS PROKLINJU, PRAŠTAJTE I BIT ĆE VAM OPROŠTENO i MOLITE ZA ONE KOJI VAS PROGONE“.

Zašto u današnjem Evanđelju Isus kori učenike?

Milošću Duha Svetoga uspijevam vršiti navedeni Isusov nauk. Svojim ljudskim snagama ne bih uspio učiniti ono što me Isus uči.

Zašto u današnjem Evanđelju Isus kori učenike? Nakon što ih nisu prihvatili u jednom samarijskom selu, traže od Isusa da na to selo siđu sumpor i oganj kako bi se osvetili. Ali Isus ih oštro kori. Isus je uvijek spreman reći pravu stvar u pravo vrijeme. Ono što zadivljuje jest činjenica da Isus ne kori stanovnike ovog sela koji su ga odbili, već kori svoje učenike koji nisu razumjeli ništa ili skoro ništa od njegovih nauka koji se odnose na bratsku ljubav.

Onaj koji se tako ponaša, dijete je đavla. Stoga onaj koji proklinje, koji traži osvetu i koji ne prašta neka se ne približava Euharistijskom stolu, inače će jesti i piti vlastitu osudu

I danas ima navodnih Kristovih učenika koji su, nakon godina i godina slušanja Riječi Božje, netrpeljivi i traže od Isusa da se na njihove neprijatelje spusti oganj i sumpor da ih unište. Na primjer, koliko puta su mi kršćani neznalice rekli: „Oče, molim Gospodina da onaj koji me povrijedio trpi ono što sam ja trpio!“

Ima još gorih „kršćana“ koji idu vračarima kako bi nanijeli neko prokletstvo osobi ili obitelji koja je bila uzrok boli i trpljenja. Onaj koji se tako ponaša, dijete je đavla. Stoga onaj koji proklinje, koji traži osvetu i koji ne prašta neka se ne približava Euharistijskom stolu, inače će jesti i piti vlastitu osudu.
Euharistija je ljubav. Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva, S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh