Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Gospodin želi da postanemo neprestani čin milosrđa. Što je to milosrđe? To je nadnaravna ljubav u nama… UZ DANAŠNJE EVANĐELJE

Mk 11,11-25

Pozvani smo donositi slatki plod milosrđa. I ovaj plod moramo davati u svako doba godine. Biti kršćani uvijek i svugdje.

Gospodin želi da postanemo neprestani čin milosrđa. Što je to milosrđe? To je nadnaravna ljubav u nama. Gospodin ne želi da budemo samo kao stabla puna grana i zelenih listova.

Kao kršćani ne smijemo se zadovoljiti da samo molimo, idemo u procesije, na hodočašća, postimo, molimo krunice i trodnevnice. Kršćanstvo nije pobožnost, već iznad svega govorenje i djelovanje u Kristovu milosrđu

Što to znači? Kao kršćani ne smijemo se zadovoljiti da samo molimo, idemo u procesije, na hodočašća, postimo, molimo krunice i trodnevnice. Kršćanstvo nije pobožnost, već iznad svega govorenje i djelovanje u Kristovu milosrđu. Biti živa slika Kristova znači uvijek i svugdje raditi s djelotvornim i afektivnim milosrđem. I naravno, kako bismo plod milosrđa donosili u svakom trenutku našeg života, moramo moliti uvijek i svugdje. Moliti, kao što sam vam već imao priliku reći, znači živjeti u Prisutnosti Trojstva. Cijeli dan treba biti pun molitvi štovanja, zahvaljivanja, blagoslivljanja, hvale i prošnji. Putem molitve prošnje moramo od Oca Nebeskog tražiti Duha Svetoga koji nam daruje moć da uvijek govorimo i djelujemo u dvostrukoj zapovijedi ljubavi: ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Kad bi Isus danas prošao pokraj tebe, što bi našao na stablu tvog kršćanskog života? Samo pobožnost? Nadam se da ne

Kad bi Isus danas prošao pokraj tebe, što bi našao na stablu tvog kršćanskog života? Samo pobožnost? Nadam se da ne. Ako umremo samo puni grana i zelenih listova, bez Kristova milosrđa, bit ćemo prokleti zauvijek.

U našim župskim i redovničkim zajednicama Gospodin želi pronaći Crkvu koja prakticira milosrđe, što je najbolja karizma za život kako bismo slavili Boga i bližnjega. Kako je tužno ići u župsku ili redovničku zajednicu čiji članovi su puni zavisti, ljubomore, suparništva, preziru jedni druge i smatraju se većim jedni od drugih. Ondje gdje nema ploda milosrđa zajednica postaje tržnica u kojoj prevladava arogancija i prepredenost. Ovi članovi zajednice, koji su bez milosrđa, prazne crkve i samostane.

Uzmimo metlu i izbacimo iz naših kršćanskih zajednica one koji žele živjeti bez milosrđa. Čak i ako je to župnik ili čak i biskup. Isus je to učinio, to možemo učiniti i mi. Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva; S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme; Book.hr

Foto: Gestiafoto; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh