Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Isuse, smiluj se meni grešniku i otvori mi oči da opet vidim tvoje Sveto Lice u sebi, u drugima i u stvorenju! UZ DANAŠNJE EVANĐELJE

Foto: Isus, Torinsko platno

Mk 10,46-52

Jerihonski slijepac predstavlja cijelo čovječanstvo koje je, nakon istočnog grijeha, izgubilo viziju Boga ljubavi. Izgubivši viziju Boga ljubavi, čovječanstvo je ušlo u vrtlog grijeha koji su prouzročili beskrajne boli i trpljenja. Koja je svrha Isusova Utjelovljenja? Da čovječanstvu vrati viziju Boga, kako bi se klanjalo i ljubilo istinskog Boga, izvor mira, radosti i ljubavi. Samo tako se razumije Bartimejev postojani krik: “Gospodine, vrati mi vid!”

Ako si izgubio viziju Boga i danas uz rub ceste prosiš ljubav, razočarana srca, snažno viči Isusu: “Isuse, smiluj se meni grešniku i otvori mi oči da opet vidim tvoje Sveto Lice u sebi, u drugima i u stvorenju!”

Isus, svjetlo svijeta i lica Oca nebeskog, prima slijepčevu molitvu i otvara mu oči srca kako bi ponovno vidio i kušao Boga milosrdne ljubavi.
Narod koji ne prima Isusa hodi u tmini i klanja se Bogu kojeg ne poznaje. Stoga Isus kaže Židovima, Muslimanima, Jehovinim svjedocima i tolikim drugim narodima koji još nisu primili Evanđelje: “Klanjate se Bogu kojeg ne poznajete!” Tko prima Isusa, prima Oca koji ga je poslao čovječanstvu.

“Gospodine, da opet vidim!”

“Gospodine, da opet vidim!” treba biti molitveni krik kršćanina koji se, nakon što je kao adolescent i mladić prihvatio i slijedio Isusa, zaveden idolima ovoga svijeta udaljio od Gospodina počinivši teške grijehe koji su mu zatvorili oči srca, te tako izgubio milost Isusa Krista, ljubav Oca i zajedništvo Duha Svetoga.
Ako si izgubio viziju Boga i danas uz rub ceste prosiš ljubav, razočarana srca, snažno viči Isusu: “Isuse, smiluj se meni grešniku i otvori mi oči da opet vidim tvoje Sveto Lice u sebi, u drugima i u stvorenju!” Bude li tvoj krik postojan kao i onaj jerihonskog slijepca, Isus te neće razočarati i vratit će ti radost da ponovno gledaš i kušaš kako je dobar Gospodin! Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva; S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh