Duhovnost

PHILIP KOSLOSKI

Molitvu sv. Mihaelu nadahnulo je demonsko ukazanje Neka izvješća tvrde da je za vrijeme ukazanja papa Lav XIII. bio „blijed i prestrašen“

Molitvu sv. Mihaelu nadahnulo je demonsko ukazanje

Foto: Shutterstock


Demonsko ukazanje

Papa Lav (Leon) XIII. uvrstio je 1886. na kraj mise tzv. Leonovu molitvu (za koju znaju samo oni koji su bili na tridentskoj misi, služenoj po izvanrednom obrascu). Ta molitva sadrži i poznatu Molitvu sv. Mihaelu. Početci te molitve nisu poznati, ali mnogi povjesničari smatraju da je nastala nakon što je papa Lav XIII. imao zastrašujuće viđenje.

Prema Kevinu Symondsu, autoru knjige Papa Lav XIII. i Molitva sv. Mihaelu, to ukazanje se je dogodilo između 1884. i 1886., i to tijekom mise. Nekoliko izvješća govori o tome da se je papino lice promijenilo kad je ukazanje nastupilo te je postalo „blijedo i prestrašeno“.

Kardinal koji je poznavao papina osobnog tajnika kaže da je „papa Lav XIII. uistinu vidio zle duhove kako se okupljaju u Vječnom Gradu (Rimu)“. „Nakon tog je … sastavio molitvu koju je preporučio cijeloj Crkvi da ju moli.“

Dijalog između Isusa i Sotone

Kako je vrijeme prolazilo, pojavila su se neke uljepšana izvješća o ukazanju, koje kazuju da je papa Lav bio svjedok razgovora između Isusa i Sotone. Popularna priča ide toliko daleko da čak donosi i sam taj dijalog, koji glasi kako slijedi:

Sotona: „Mogu uništiti Crkvu.“
Isus: „Zbilja? Hajde onda!“
Sotona: „Da bih to mogao, trebam malo više vremena i moći.“
Isus: „Koliko vremena? I koliko moći?“
Sotona: „75 – 100 godina i vlast nad onima koji će mi služiti.“

Isus: „Vrijeme imaš, a dobit ćeš i potrebnu vlast. Čini s njom što hoćeš.“

Razgovor podsjeća na prolog biblijske Knjige o Jobu, kada Sotona zatraži od Boga i dobije dozvolu da iskuša vjeru pravednika Joba. Međutim taj dijalog nije samo pučka legenda, već je i povijesna činjenica.

„Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem“

Što god da je papa vidio, nedvojbeno je bilo ukazanje, a ono što je vidio, nije bilo nimalo ugodno te ga je nagnalo da odmah sastavi Molitvu sv. Mihaelu, koju je uvrstio na sam kraj misne liturgije. Lav XIII. živio je u uzburkanu vremenu i vjerovao je da je ta molitva potrebna da bi se rastjerala tama koja se je spustila na svijet. Dulju molitvu sv. Mihaelu, koja se naziva i molitvom egzorcizma, papa je odobrio tri godine kasnije, u dvjema različitim verzijama – jednu za kler i jednu za osobnu molitvu laika.

Sveti Mihael arkanđeo oduvijek je poznat po snažnu zagovoru protiv zla, a posebno zato što se u Otkrivenju kaže za njega: „Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi, ali ne nadvlada. I ne bijaše im više mjesta na nebu.“ (Otk 12, 7 – 9) Na temelju te svetopisamske slike, sv. Mihaela često se prikazuje u umjetnosti kako zabada koplje, sulicu ili mač u Sotonu, koji je najčešće prikazan kao zmija ili zmaj.

Otkad ju je papa Lav XIII. dao Crkvi, Molitva sv. Mihaelu ne prestaje biti izvorište katoličke molitve te ju mnogi egzorcisti preporučuju svima koji se bore protiv nazočnosti zla u svojem životu.

Molitva sv. Mihaelu

Sveti Mihaele arkanđele,
brani nas u boju,
protiv pakosti i zasjeda đavolskih budi nam zaklon.

Po Božjoj zapovijedi, ponizno te molimo,
vojvodo vojske nebeske,
Sotonu i druge zle duhove,
koji svijetom obilaze na propast duša,
Božjom snagom u pakao strovali.
Amen.

Autor: Philip Kosloski (Aleteia.org)

Preveo Josip Sinjeri

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh